Asociația eLiberare a anunțat că la Suceava, începând cu 14 iulie 2022, va funcționa un Centru de informare și asistență îndetectarea și notificarea cazurilor de trafic de persoane din România.
Deschiderea acestui nou centru în țară marchează continuarea activității susținute de prevenire a traficului de persoane și de conștientizare a rolului fiecărui cetățean în diminuarea amplorii fenomenului.
Centrul de la Suceava este înființat cu sprijinul ActionAid International și va funcționa ca linie de legătură directă între cetățeni, potențialele victime și autorități, acoperind nevoile specifice din județele Suceava, Bacău, Neamț, Iași, Vaslui și Botoșani.
„Provocarea pe care România continuă să o aibă este numărul mic de cazuri de trafic de persoane identificate și raportate, comparativ cu situația estimată de organizațiile internaționale. Exploatarea, de cele mai multe ori, se petrece chiar în văzul lumii, de aceea, ca organizație, credem că rolul de a notifica suspiciunile de trafic revine fiecărui cetățean în parte”, au transmis reprezentanții Asociației eLiberare.
„Nicio victimă nu rămâne invizibilă”
Prin intermediul Centrului de informare și asistență de la Suceava se vor derula sesiuni de capacitare a diferiților actori formali și informali (asistenți sociali, personal medical, polițiști, preoți, profesori, consilieri școlari, persoane care lucrează în dezvoltare comunitară) pentru a ajuta în detectarea și notificarea timpurie a cazurilor de trafic de persoane.
„Suntem bucuroși de colaborarea pe plan local cu instituții ce au atribuții pe linia prevenirii și combaterii traficului de persoane și contăm unii pe alții în diminuarea fenomenului. Prin deschiderea acestui Centru în Suceava vom încerca să oferim întregii comunități instrumente care să fie puse în aplicare pe deplin pentru a ne asigura că nicio victimă nu rămâne invizibilă”, a declarat Vlad - Florin Tudosă, coordonator Regional N-E eLiberare.
Asociația eLiberare este o organizație din România care de aproape 10 ani activează în domeniul prevenirii traficului de persoane și a exploatării sexuale, având ca scop capacitarea și echiparea oamenilor pentru ca aceștia să prevină traficul de persoane în comunitățile lor. Prioritățile eLiberare sunt concentrate pe cinci direcții de acțiune: educație pentru prevenirea traficului de persoane – reducând astfel riscul de traficare, capacitarea profesioniștilor din diferite domenii – prin sesiuni de formare, asistență externalizată – pentru restaurarea și reintegrarea supraviețuitorilor în societate, advocacy strategic – pentru a contribui la o legislație mai bună, și evenimente de conștientizare în cadrul cărora persoanele vulnerabile sunt informate despre acest fenomen. Persoană de contact: Vlad - Florin Tudosă, Asociația eLiberare, e-mail: info@eliberare.com, vlad.florin@eliberare.com, telefon: 0746 137 538.