Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 161 (8078)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ani și ani

Dosarele cu autorii de înșelăciuni, „țepe” mai pe românește, se dovedesc interminabile la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarele penale în care sunt cercetați autori de înșelăciuni și fapte de delapidare, din rândul celor cu zeci de victime la activ, se dovedesc a fi printre cele mai departe de o soluție finală. Vom aminti în acest material de mai multe cazuri de mare notorietate de acest gen, care privesc fapte comise acum 5-8 ani, chiar acum zece ani, și care sunt și acum pe rolul instanțelor de judecată sau, mai rău, sunt încă în faza de urmărire penală, la polițiști și procurori.

Practic, în cazurile de acest gen, dreptatea pe care o așteaptă victimele este ca un soi de himeră, cu atât mai îndepărtată fiind ziua în care părțile vătămate și-ar putea recupera și prejudiciile.

Cel puțin în unele dosare, mai aproape este termenul de prescripție a faptelor.

Singura scuză a magistraților ar fi că aceste dosare necesită mai multe tipuri de expertize și un număr foarte mare de audieri (fiind vorba de zeci de părți vătămate), însă asta nu poate scuza per ansamblu faptul că aceste dosare sunt interminabile.

 

O delapidare de mari dimensiuni, din banii pensionarilor, aproape de prescriere

Ne oprim mai întâi la un caz în care magistrații de la Judecătoria Suceava au pus în discuție, pentru următorul termen, chiar prescrierea faptelor.

Elena Ladaniuc, fostă șefă a punctului de lucru Dărmănești al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, este trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare – 1.017 acte materiale și fals în înscrisuri sub semnătură private – 1.900 de acte materiale.

Dosarul a fost trimis în instanță în luna februarie a anului trecut, în condițiile în care faptele au fost descoperite în vara lui 2015, deci acum șapte ani. Faptele au fost comise efectiv anterior anului 2015.

Pe scurt, inculpata este acuzată că și-a însușit prin falsuri, pe fondul nesupravegherii celor din fostele foruri superioare ale CARP Suceava, sume constând în cotizații și rate de împrumut ale membrilor pensionari. 

Din prejudiciul total de peste 1,6 milioane de lei s-a recuperat suma de 455.000 de lei, în general bani fraudați de prin vecini, care au pus presiune pe inculpată pentru a-și primi sumele înapoi.

Cert este că în cazul acestui dosar mamut se va pune în discuție, la următorul termen, ajungerea la termenul de prescriere.

Rămânând tot la subiectul casiere de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, un alt dosar asemănător, privind casiera de la Comănești, cu țepe date în 2016, nu este ajuns nici măcar în instanță.

 

Țepe cu termopane: Victime care au renunțat la plângeri sau au murit în așteptarea dreptății

Schimbăm domeniul țepelor și ajungem la cei care sunt cunoscuți de ani și ani pentru înșelăciuni date prin firme de termopane.

În luna iulie a anului 2019, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a soţilor Radu Alexe Ivaş şi Mihaela Ivaş pentru înşelăciuni legate de magazinul de termopane pe care l-au avut deschis din anul 2010 în cartierul George Enescu din municipiul Suceava.

Faptele au fost comise în perioada iulie 2010 - octombrie 2015, însă ancheta s-a desfăşurat anevoios. Mulţi păgubiţi au renunţat la despăgubiri când au văzut că anii se scurg, iar plângerile depuse de ei nu au nici o finalitate. Chiar şi aşa, 29 de păgubiţi sunt acum părţi vătămate în procesul cu soţii Ivaş, înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava.

Nici în acest dosar nu s-a dat încă vreo soluție, dosarul judecându-se la Tribunalul Suceava. Printre victime sunt și pensionari care au fost lăsați fără geamuri la case, au plătit bani pe care nu i-au mai văzut, iar între timp au și decedat.

 

Înfăptuirea actului de justiție, extrem de departe în cazurile de acest gen

La fel, în cazul administratorilor firmei Duo Mat Retail SRL din Suceava, trimiși în judecată sub acuzaţia de delapidare şi fals, după ce din gestiunea firmei Duo Mat Retail au dispărut 1.700.000 de lei, banii a 150 de clienți. Dosarul este tot la prima instanță de judecată, din anul 2020.

Un alt caz de notorietate, care îl privește pe inculpatul Vlad Luchian, trimis în judecată pentru 45 de fapte de înșelăciune, cu prejudiciu de peste 800.000 de lei, prin intermediul unei firme care a preluat comenzi pentru mobilă, a fost trimis în instanță relativ repede, faptele fiind din perioada mai 2017 – septembrie 2019, însă și aici o soluție este departe.

Sunt doar câteva exemple, însă cele mai importante, și relevante în același timp, care sunt o imagine clară, zicem noi, cu privire la cum se înfăptuiește actul de justiție în cazul acestor infracțiuni cu victime multiple, prin țepe date de regulă pe față, adică prin firme și cu contracte semnate și asumate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarele cu autorii de înșelăciuni, „țepe” mai pe românește, se dovedesc interminabile la Suceava.
 Vizualizări articol: 2690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Dosarele cu autorii de înșelăciuni, „țepe” mai pe românește, se dovedesc interminabile la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei