În ultimii ani, elevii care au susținut evaluarea națională sau examenul de bac au posibilitatea de a-și revedea tezele, etapă care are loc doar după rezolvarea contestațiilor și publicarea rezultatelor finale.
În acest an, șase absolvenți de liceu au solicitat să-și „studieze” din nou tezele de la bacalaureat pentru a se lămuri cu privire la unele neclarități.
Unul dintre candidați a depus cerere pentru a-și revedea toate cele trei lucrări scrise, un alt candidat dorește să consulte două dintre lucrări, iar ceilalți doi vor să-și revadă câte una dintre lucrări.
”Au fost șase candidați care au făcut, în total, nouă solicitări. Sunt patru cereri pentru tezele de Limba română, două la Istorie, două pentru Logică și argumentare și una pentru Geografie. Patru elevi sunt din Suceava, unul din Vatra Dornei și unul din Câmpulung Moldovenesc. Consultarea lucrărilor se face cu programare, iar întreg procesul este supravegheat audio-video”, a menționat insp. Cezar Anuței, purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Suceava.
Important de menționat este că tezele nu pot fi recorectate, iar nota nu mai poate fi modificată. De asemenea, nu este permisă folosirea telefoanelor sau a altor aparate de înregistrare a imaginii.
Consultarea tezelor este programată pentru perioada 12-13 iulie.
Reamintim că în județul Suceava, rata de promovare la bac a fost de 77,9%.
Cinci absolvenți de-a VIII-a vor să-și consulte tezele
De cealaltă parte, cinci elevi care au susținut examenul de la final de gimnaziu vor să se convingă de notele primite.
Trei dintre ei vor să consulte ambele lucrări – matematică și limba română, iar doi elevi vor să-și „studieze” doar teza de la română. Trei elevi sunt din Suceava, unul este din Gura Humorului, unul din Rădăuți.
Vizualizarea lucrărilor are loc în perioada 18-22 iulie, conform procedurii. La vizualizarea tezelor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
Reamintim că la nivel de județ, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 a fost de 84,4% (4.886 de candidați).
Numărul contestațiilor depuse la ambele examene naționale din această vară a fost cel mai mare din ultimii ani. Pentru ambele examene, listele cu rezultatele finale au surprins numeroase diferențe și destul de consistente dintre notele inițiale și notele de după soluționarea contestațiilor.
Numărul doritorilor pentru consultarea tezelor este într-adevăr unul mic, însă nici această procedură nu e una cunoscută în rândul celor trecuți prin examen. De asemenea, faptul că nu sunt permise noi corecturi/modificări de notă descurajează elevii să facă acest demers.