Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au mers și ei în control la unitatea de cazare din Sucevița unde se aflau cei 13 copii care au manifestat simptome de toxiinfecție alimentară și au fost duși, marți seară, cu ambulanțele la Spitalul municipal Rădăuți.
După controlul făcut în bucătăria și în unitatea de cazare de la Casa Octavian au fost aplicate două amenzi, de 10.000 de lei fiecare. Una dintre sancțiuni a fost dată pentru depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare finite, alături de materii prime, iar a doua pentru manipulare de produse alimentare cu încălcarea normelor sanitar-veterinare.
De precizat că în această fază a anchetei nu există vreo probă clară care să arate că cei 13 copii au suferit toxiinfecții din cauza a ceea ce au mâncat la pensiune.
Cele două amenzi au fost date strict pentru ce au găsit la control inspectorii sanitar-veterinari, fără legătură directă cu intoxicația cercetată.
Acest aspect se va lămuri probabil în baza rezultatelor celor 9 probe de alimente recoltate, o probă de apă și 5 teste de salubritate, toate aflate în analiză la Direcția de Sănătate Publică Suceava.
La pensiune erau cazați 40 de copii și adolescenți din București, elevi de clasa a IV-a și de liceu, veniți în tabără în perioada 3-8 iulie. Marți seara, după ce unii dintre copii au început să prezinte simptome de toxiinfecție alimentară - greață, vărsături, dureri de cap și dureri abdominale, a fost solicitată asistență medicală prin serviciul de urgență 112. Ulterior, 13 copii au ajuns la spital. Până ieri la prânz, toți copiii au fost externați, intoxicația fiind una relativ ușoară.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a venit cu un avertisment valabil pentru toți agenții economici care prestează în această perioadă servicii de alimentație publică: „Suntem în sezonul cald, rugăm mare atenție la respectarea lanțului frigorific. Chiar dacă avem un produs proaspăt, o neglijență la depozitare îl poate face în scurt timp neconform, mai ales în condițiile unor temperaturi ridicate. Rog să se acorde atenție manipulării produselor alimentare, doar cu personal care are analize la zi, și cu efectuarea periodică a dezinsecției, deratizări și decontaminării. De asemenea, și mă refer aici la toți agenții economici din turism, să aibă grijă mare la sursa de apă pe care o folosesc”.
DSP urmează să stabilească, în urma anchetei epidemiologice aflate în desfășurare, care au fost cauzele care au dus la producerea acestei intoxicații colective, care a afectat 13 din 40 copii aflați în tabăra de la Sucevița.