Primăria Suceava va achiziționa două aparate Dräger Drug Test pentru testarea șoferilor în vederea depistării consumului de droguri și alte substanțe interzise.
Alte trei aparate vor fi cumpărate pentru poliție de Consiliul Județean Suceava, solicitările venite în acest sens de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava fiind deja aprobate, cu buget alocat, următorul pas fiind achiziționarea aparatelor.
Poliția Județeană a mai făcut solicitări similare la primăriile Fălticeni și Gura Humorului și se așteaptă și de acolo răspunsuri similare, pentru ca și echipajele rutiere din aceste localități să aibă în dotare câte un astfel de tester.
Timpul de testare exagerat de mare, principala barieră pentru controale de rutină în trafic
Dacă vă întrebați poate de ce cere IPJ Suceava atât de insistent ajutor de la autoritățile locale pentru a primi în dotare astfel de aparate, adevărul este că la acest moment echipajele rutiere sunt aproape total descoperite la acest capitol.
Realitatea momentului este următoarea: în vara anului 2019, în urma unei achiziții la nivel central, Poliția Română a distribuit trei testere antidrog la Suceava, unul pentru Biroul Rutier Suceava, unul pentru Serviciul Rutier Suceava și al treilea pentru poliţiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava – Serviciul Antidrog în cadrul activităţilor specifice.
Așadar, practic, pentru poliția rutieră au fost distribuite doar două testere.
Deși vorbim de aparate produse acum vreo patru ani, acestea și-au dovedit în scurt timp ineficiența din mai multe puncte de vedere.
Prima problemă a fost legată de timpul de testare. Pe scurt, procedura este următoarea: șoferii primesc aparatul în mână și trebuie să plimbe muștiucul de unică folosință printre buze și gingii și pe sub limbă timp 3 minute. Aici este o primă problemă, care de multe ori nu a putut fi depășită.
Este necesar apoi un interval de cinci-zece minute de așteptare, în care trebuie așteptat ca proba de salivă să se „așeze” relevant pe tester. Recomandarea specialistului este de așteptare a unui interval de zece minute, pentru acuratețea rezultatului.
Testerul este introdus apoi într-un aparat care ar trebui să indice în alte 6 minute dacă șoferul a consumat una din substanţele interzise pentru care este conceput. Sistemul printează apoi un bon cu rezultatul la cele șase substanţe (pozitiv sau negativ), persoana testată, locaţia și motivul testării. Timpul real al unei asemenea testări este undeva între 20 și 30 de minute.
Foarte mult timp, atât pentru polițistul de serviciu, cât și pentru șofer.
Așa s-a ajuns ca în practică aceste testere să fie folosite foarte rar, spre deloc.
Detectează puține substanțe și au dat des erori
Apoi, aparatele s-au dovedit ineficiente și cu privire la cele doar 6 substanțe interzise pe care le pot detecta (puțin, dacă ne raportăm la diversitatea foarte mare de substanțe care circulă pe piață, mai ales în categoria etnobotanice), dar și la erorile pe care le-au dat în câteva cazuri concrete.
Așadar, rezumând, până acum, în județul Suceava testările antidrog în trafic au fost o mare raritate. În cazurile de suspiciuni clare de consum de droguri șoferul a fost dus la spital, unde i s-au recoltat probe de urină.
Cu minim cinci testere noi, de ultimă generație, situația ar urma să se schimbe în bine în scurt timp
Cu privire la noile testere (care au un preț de achiziție cu tot cu TVA de 20.000 de lei), acestea sunt dintr-o generație mult mai nouă și sunt concepute total diferit. Pot detecta nu mai puțin de 12 substanțe interzise, au garantată o rată mare de confirmare și pot fi completate cu o probă de sânge, nu neapărat cu probă de urină. Adică la fel de simplu cum se face confirmarea alcoolemiei în aerul expirat (cu etilotestul) cu probele biologice de sânge.
Cu cele cinci testere pentru care există deja garanții că vor fi donate IPJ Suceava de către Consiliul Județean și de Primăria Suceava și poate cu încă 2-3 în plus de la alte autorități locale, polițiștii rutieri vor putea face cu adevărat controale de rutină pe linie de consum de droguri, măcar în cadrul unor acțiuni organizate, de exemplu la final de săptămână.
Iar necesitatea acestor controale este evidentă, în condițiile în care toate datele polițiștilor de la Serviciul Antidrog arată că avem un consum frecvent de substanțe interzise printre tinerii din județ. Și evident că la cei mai mulți dintre ei comportamentul de la volan nu este întotdeauna suficient de relevant pentru ca polițistul să ”miroase” că este vorba de un consum de drog.