Prefectura Suceava a venit cu un comunicat oficial cu privire la mortalitatea piscicolă de pe râul Suceava, în zona Lisaura-Tișăuți, semnalată încă de vineri după-amiază de reporterii Monitorului de Suceava, în baza informațiilor și fotografiilor transmise de localnici.
Specialiștii deplasați în teren au constatat mortalitate piscicolă masivă pe râul Suceava pe un tronson de aproximativ trei kilometri, din zona punții Lisaura, respectiv 1 km amonte și 2 km aval de aceasta.
Prezența peștilor morți a fost sesizată mai ales în zona punții pietonale de peste râul Suceava de la Tișăuți.
Martorii au relatat că au murit atât pești mari, cât și puiet, speciile mreană, scobar și clean.
Pentru identificarea posibilei surse de poluare, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au procedat la verificarea cursului râului Suceava pe un tronson de 5 km.
Pe acea zonă existau două posibile surse de poluare, Stația de epurare ACET SA Suceava, respectiv Stația de epurare AMBRO SA.
Conform buletinelor de analiză emise de către Laboratorul de Calitate a Apei din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, în cazul AMBRO apele uzate se încadrează în limitele maxime autorizate la toți indicatorii analizați.
Nu la fel stau lucrurile și în cazul apelor uzate epurate provenite de la stația de epurare a ACET SA Suceava. Aici, s-au înregistrat depășiri masive ale valorilor de amoniu sau fosfor.
Mai jos, sunt prezentați patru indicatori principali, cu depășiri foarte mari, de până la șapte ori
- Amoniu - limita este depășită de șapte ori;
- Fosfor Total - limita este depășită de patru ori;
- Materii în suspensie - limita este depășită de patru ori;
- Agenți de suprafață anionici (detergenți) - limita este depășită de cinci ori.
Așadar, căldura, lipsa de oxigen și debitul scăzut sunt doar factori favorizanți ai mortalității piscicole.
”În concluzie, s-a observat impactul negativ al evacuării apelor uzate epurate necorespunzător ce provin de la stația de epurare a ACET SA Suceava, calitatea râului Suceava fiind degradată semnificativ de la clasele a II-a și a III-a, la clasa a V-a de calitate. Impactul evacuărilor apelor uzate epurate necorespunzător asupra râului Suceava este accentuat atât de debitul scăzut al cursului de apă (4,04 mc/s), cât și de debitul mare al apelor uzate (0,3 mc/s)”, a transmis Prefectura Suceava.
În termeni tehnici, concentrațiile mari de substanțe nutritive (amoniu și fosfor) evacuate au determinat eutrofizarea masivă a cursului râului Suceava, cu creșterea abundentă de alge, ceea ce a condus la scăderea concentrației de oxigen dizolvat în apă până la un nivel ce nu a mai permis desfășurarea vieții acvatice. Acest fenomen a fost accentuat atât de temperaturile deosebit de ridicate înregistrate în ultima perioadă, cât și de viteza mică a apei în zona unde s-a înregistrat mortalitatea piscicolă.
Specialiștii de la SGA Suceava vor continua și în zilele următoare monitorizarea râuluiSuceava.
Foarte important este și apelul pentru populația din aval, de a nu ridica și de a nu consuma peștele mort din râul Suceava.