Ferma de struți de la Frătăuții Noi a început ”producția de serie” de pui. Primii 10 pui de struț au ieșit din găoace în urmă cu circa 10 zile, iar din spate vin alte serii. În total, în acest an, Dorel Horodnic, proprietarul fermei de la Frătăuții Noi, preconizează că va avea circa 100 de pui de struț. Parte dintre ei vor fi vânduți, unii deja chiar în avans, iar alții vor fi crescuți pentru a putea fi sacrificați când vor atinge greutatea optimă. Proprietarul, școlit în Germania în domeniul creșterii struților, spune că între această activitate și un incubator de pui este o mare diferență. ”Cu puii de struț trebuie foarte, foarte mare atenție. Ouăle, după ce sunt colectate din ocolul struților, trebuie duse într-o cameră cu climatizare și ținute la 16-18 grade Celsius, dar nu mai mult de 10 zile. Apoi se face o dezinfectare și se introduc în incubator 42 de zile, plus minus câteva zile, apoi se trece prin eclozare. În final, trebuie să ajungem la o producție de 60-70% dacă luăm în calcul și ouăle nefertile”, a arătat Dorel Horodnic.
În ”fabrica” de la Frătăuții Noi, crescătorul de struți a compartimentat clădirea în așa fel încât să se treacă treptat de la stadiul de ou în incubator până la o pasăre care poate fi lăsată în siguranță în aer liber.
”În această cameră sunt puii care ies de la eclozare, se așază într-o cutie în primele 7 zile , după care sunt trecuți în următoarea etapă. Aici îi învățăm să mănânce, să bea apă și apoi din cameră în cameră până ajung mari și îi scoatem afară. Îi hrănim cu mâncare cumpărată la sac, peletată și măcinată. Începem cu starterul, special pentru puii de struț, cum sunt și pentru puii de găină, pe care l-am adus din afară, și la preț mai mic și mai bun calitativ. Și hrana care există în România este adusă în mare parte din străinătate, din Austria. Există un producător și în România, dar cu această hrană am siguranța că e bună și de calitate”, a mai menționat Dorel Horodnic.
”Uneori mă joc și vorbesc cu ei pentru că sunt foarte prietenoși”
La ferma din Frătăuții Noi, proprietarul struților are ajutoare din rândul membrilor de familie. Domnica Horodnic este verișoara sa și spune că niciodată nu s-a gândit că va lucra la o fermă cu acest profil de activitate. A lucrat la un incubator de pui din Bilca, dar spune că la puii de struț activitatea e diferită. Ea este cea care urmărește totul îndeaproape, iar când este nevoie chiar vorbește și cu micile păsări, atât de neajutorare la început. ”Trebuie dezinfectat, trebuie spălat dacă este vreun ou stricat, trebuie eliminată apa, trebuie urmărite temperatura și umiditatea. Trebuie să fie 36,5 grade și o umiditate până la 29%. Când sunt ouăle proaspete emană mai multă apă și trebuie scoasă tăvița, iar dacă scade umiditatea trebuie pusă apă. Se pun la clocit cu bula de aer în sus și apoi aparatul le rotește automat, iar la 39 de zile se scot la aparatul de ecloziune, unde mai stau trei zile, acolo unde temperatura este mai mică 36,2, iar umiditatea un pic mai mare pentru a ajuta puiul să iasă din ou. Puiul de struț e mai sensibil decât puiul de gâscă sau de găină și trebuie obișnuit să mănânce, să bea apă, pentru că singuri nu o fac, iar uneori mă joc și vorbesc cu ei pentru că sunt foarte prietenoși”, a mărturisit Domnica Horodnic.
Carnea de struț conține mai puțin colesterol, dar se vinde cu prețuri între 60-150 lei/kg
Primii pui care au văzut lumina zilei la ferma lui Dorel Horodnic sunt deja vânduți. Ei vor sta la Frătăuții Noi aproximativ o lună, iar mai apoi vor ajunge la cei care i-au cumpărat. ”Puii de struț care vor veni pe sezonul rece vor fi aclimatizați aici și îi vom crește pentru sacrificare. Carnea de struț este foarte sănătoasă, iar cei care au interdicția de a consuma carne de porc pot consuma fără probleme carne de struț care are cantitatea de colesterol mult mai mică”, a precizat Dorel Horodnic.
Pentru a ajunge la sacrificare, la 100 de kilograme, este nevoie de o perioadă de 12 luni, iar pentru a ajunge la maturitate un mascul are nevoie de 3-4 ani, iar o femelă de 2-3 ani. Proprietarul fermei în care crește cele mai mari păsări din lume mai spune că în primele luni e foarte costisitor să întreții un struț, ținând cont că energia electrică este foarte scumpă, la care se mai adaugă și cheltuielile cu alimentația. În schimb, după vârsta de 6 luni, când își asigură imunitatea și pot fi lăsați afară să se alimenteze cu iarbă e deja mult mai ușor și mai puțin costisitor.
Crescătorul de struți a recunoscut că totul a început ca un hobby, dar acum așteaptă ca afacerea să devină una profitabilă. ”Deocamdată vindem în interior pentru că pe extern nu avem capacitate atât de mare. Prețurile de vânzare sunt de la 60 până la 150 de lei pe kilogram, în funcție de tipul de carne. Cea mai ieftină este carnea de gulaș la 60-70 lei/lg, steak la 90 lei/kg, iar cea mai scumpă carnea file între 120-150 de lei/kg”, a mai spus Dorel Horodnic. În prezent, la ferma din Frătăuții Noi sunt 6 familii complete, un mascul și două femele, dar proprietarul spune că își dorește să mai crească alte 2-4 familii de struți, care să fie inclusiv pentru cei care doresc să viziteze și să vadă aceste păsări.