O femeie de aproximativ 70 de ani a fost transferată, luni, de la Spitalul Municipal Fălticeni la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu suspiciune de botulism. Purtătorul de cuvânt al spitalului din Suceava, dr. Dan Teodorovici, a declarat că pacienta s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Fălticeni din cauză că avea tulburări de deglutiție (înghițire), disfonie (modificarea tonului și intensității vocii) și ptoză palpebrală (căderea pleoapelor). Ea le-a spus medicilor că problemele au apărut după ce, vineri, a mâncat tocană de legume. Dr. Teodorovici a precizat că pacienta a fost transferată în secția ATI, după ce a început să manifeste și tulburări respiratorii (dispnee). „E stabilă, dar este mai bine să fie supravegheată la ATI”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului.
Ieri, a ajuns la Suceava și serul antibotulinic, cumpărat de spital de la Farmexpert. Acesta urma să fie administrat pacientei pe baza „suspiciunii înalte de boală”, dată de simptomele caracteristice, confirmarea de la laborator a diagnosticului urmând să vină de la Institutul Cantacuzino din București în câteva zile de la trimiterea probelelor.
Este al doilea caz de botulism din acest an, primul fiind înregistrat în luna martie, la un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă pregătită acasă. A fost salvat de serul antibotulinic, administrat de medicii suceveni. Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate (marea majoritate, conserve incorect sterilizate) sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei. În absența unui tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces. Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. În ultimii 2 ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost de asemenea salvat.