Probabil că vă întrebați două lucruri atunci când citiți titlul de mai sus. 1) Există un campionat mondial pentru produse de patiserie? 2) Cum de nu este Franța campioană în fiecare an? Ambele sunt întrebări legitime, iar a doua întrebare are un răspuns mult mai complicat decât a doua. Singapore, o țară din mijlocul Asiei de sud-est, campioană la croissant și alte preparate din foietaj? Da. Însă și mai șocantă este plasarea francezilor - abia pe 3.
Cu o sculptură de ciocolată sub forma unui duh care iese dintr-o sticlă, Singapore a ieșit învingător și a luat premiul cel mare la Global Pastry Chef Challenge 2022 de la Abu Dhabi, la începutul lunii iunie, conform ChannelNewsAsia.
Echipa de patiserie din Singapore - reprezentată de Dexter Lee, profesor de patiserie și panificație la ITE College West, împreună cu asistentul său Terence Lin - a învins echipa de pe locul întâi, Italia, și pe cea de pe locul doi, Franța.
Global Pastry Chef Challenge face parte dintr-o competiție internațională organizată de Worldchefs (The World Association of Chefs' Societies) - un organism profesional apolitic dedicat menținerii și îmbunătățirii standardelor culinare ale bucătăriilor globale. Global Chefs Challenge și Global Young Chefs Challenge reprezintă celelalte două dintre cele trei categorii în care pot concura cei mai buni bucătari internaționali.
Finala din acest an a avut loc la Abu Dhabi, în perioada 31 mai - 3 iunie, unde cele mai puternice echipe de pe continent și-au pus la lucruabilitățile culinare. În categoria Global Pastry Chef Challenge, echipa din Singapore a trebuit să prezinte în total trei creații - o sculptură de ciocolată, un desert pe platou și un tort entremet (un desert clasic francez).
Condus de managerul echipei, Gary Lim, instructor principal senior la Temasek Polytechnic, duo-ul Lee și Lin a creat sculptura de ciocolată "Genie care iese dintr-o sticlă" menționată mai sus, bazată pe tema "1001 de nopți arabe”. De asemenea, aceștia au pregătit un desert platou rafinat care cuprinde un parfait earl grey, jeleu de mango și disc de gheață de bergamotă, completat cu un tort cald de ciocolată, completat cu o emulsie Valrhona Bahibe de patiserie.
Creația lor finală - Tortul Orange Bitter Almond Entremet Cake, a fost alcătuit din mousse de migdale amare, compot de pere și clementine, așezat în straturi cu joconde de migdale amare și crumble crocant.
Mai mult,Singapore a mai obținut o distincție la categoria Global Chef Challenge.
Leong Wei Ming (Junior Sous Chef în restaurantul The Spot) și asistenta Abigail Say (Commis Pastry Chef în același restaurant) s-au clasat pe locul al doilea în competiția lor, învingând alte 13 națiuni.
Cei doi au trebuit să pregătească 12 porții dintr-un meniu cu patru feluri de mâncare - un antreu rece vegan, un aperitiv cald, un fel principal și un desert. Ei au prezentat un flan vegan soubise de nucă de cocos cu cous cous de quinoa cu ceapă albă, halibut alb sterling la aburi cu mousede șofran și daikon murat, gât file de vițel olandez VanDrie și Molleux de ciocolată Valrhona Bahibe 46% cu bezeade citrice.
Leong și Say au fost conduși de antrenorul Lee Boon Seng (bucătarul executiv al restaurantului The Spot) și de managerul echipei, KK Kong (bucătarul executiv al restaurantuluiSentosa Golf Club). Toți concurenții au fost pregătiți de mentori de la Asociația Bucătarilor din Singapore și de la Singapore Pastry Alliance, asociația națională a bucătarilor profesioniști din Singapore.
"Ultimii ani au fost dificili, dar credem că trebuie să facem tot posibilul pentru a purta culorile steagului Singapore", a declarat Eric Neo, președintele Asociației Bucătarilor din Singapore. "Asociația consideră că concursurile sunt o modalitate de educație și vom continua să pregătim următoarea generație de bucătari.”
Așadar, dacă vă plănuiți următoarea vacanță și vreți să experimentați specificul bucătăriei franțuzești, dar într-o climă tropicală, relief și arhitectură ce nu se găsește în niciun colț al Europei, Singapore ar trebui să se afle pe lista dumneavoastră de destinații.