miercuri, 29 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 150 (8067)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bucovina în prim-plan

Lucrările soților Filon Lucău și Alina Andruhovici, apreciate la Iași, într-un eveniment organizat la Mitropolia Moldovei și Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala ”Dr. Iustin Moisescu” din Palatul Administrativ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași a găzduit duminică după-amiază o întâlnire de suflet a iubitorilor artei și meleagurilor bucovinene. În cadrul întâlnirii au fost lansate cel de-al doilea album de artă realizat de Filon Lucău și Alina Andruhovici în toamna anului trecut, precum și volumul ”Memorie descătușată” semnat de scriitoarea Alina Andruhovici în anul 2020, ambele apărute la editura PIM din Iași. În spațiul evenimentului a avut loc și conferința cu titlul ”Icoana în Biserica Ortodoxă din Bucovina”, susținută de prof. univ. dr. preot Gheorghe Petraru.

 

Două volume, de artă și memorialistică, sub bagheta creatorilor bucovineni

Organizatorul și moderatorul întâlnirii a fost Vasile Deacon, președintele  Societății pentru Cultură și Literatură în Bucovina, Filiala Iași. După ce a mulțumit celor prezenți la întâlnire, acesta a făcut aprecieri privind personalitatea autoarei volumului ”Memorie descătușată”, Alina Andruhovici, privind strădania sa în întărirea credinței ortodoxe prin ctitorirea unui sfânt lăcaș ortodox ridicat de aceasta în Elveția.După o viață plină de muncă în care a crezut în puterile sale, Alina Andruhovici a avut curajul de a-și dezvolta talentul de povestitor al vremurilor tulburi trecute, în câteva volume precum ”Zbucium” sau ”Cum poți să uiți?”, cele mai recente scrieri de memorialistică apărând în volumul denumit ”Memorie descătușată”.

Povestea soților Alina Andruhovici și Filon Lucău este cea a unor oameni care și-au împletit destinele cu arta și creația, în căutarea frumuseții formei și culorii și a adevărului istoriei rememorate. De ani buni rezultatul muncii lor, de pictor și cercetător la Filon Lucău și de povestitor plin de curaj al dramei românismului din nordul Bucovinei, în cazul soției Alina Andruhovici, a fost admirat pretutindeni.

Despre albumul de artă, cel de al doilea volum, realizat și apărut sub semnătura pictorului Filon Lucău și a Alinei Andruhovici în toamna anului trecut, atunci când pictorul s-a stins la Câmpulung Moldovenesc, a vorbit tematic, religios și istoric prof. dr. Ioan Răducea, în timp ce lucrarea ”Memorie descătușată” a fost prezentată de prof dr. Constantin Cloșcă.

 

Vieți dedicate muncii de cercetare, artei și emoțiilor trăirilor tragice ale perioadei bolșevice

În cuvântul ei, Ioana Irimia a vorbit despre iubirea ei pentru Bucovina și istoria acestui ținut, referindu-se în mod special la comuna Fundu Moldovei, unde a trăit familia lui Filon Lucău. Ea a povestit audienței despre nenumăratele activități desfășurate de artist în comuna natală și despre talentul artistic în îndrumarea formațiilor artistice din comunitate. Despre Câmpulung Moldovenesc a vorbit apoi etnografa Angela Paveliuc Olariu, surprinzând în cuvintele sale frumusețea obiceiurilor din Bucovina, surprinse atât de frumos de pictorul Filon Lucău în lucrările sale. La rândul ei, prof. dr. Luminița Țăranu a apreciat în alocuțiunea sa vasta activitate desfășurată de Filon Lucău prin studiile sale, vorbind despre monografiile semnate de acesta, a comunei Fundu Moldovei și a Mănăstirii Orata, apoi despre păstorit și folclorul păstoresc. Colonelul Vasile Aioanei a vorbit despre Alina și Filon ca repere de participare activă în cadrul Cenaclului Țara de Sus, apreciind tablourile pictate pe sticlă realizate printr-o tehnică pretențioasă, încântând sufletul și ochiul prin mesajul transmis.

Alina Andruhovici a menționat, plină de emoție din început, că se simte ocrotită de Preacuvioasa Parascheva și mulțumește organizatorului și participanților prezenți. Ea le-a adus mulțumiri pentru importantul sprijin și celor veniți tocmai de la Câmpulung Moldovenesc, special pentru această întâlnire, prof. dr. Luminița Țăran și col. Vasile Aioanei, și consideră această întâlnire un omagiu adus soțului ei, Filon Lucău, plecat de curând la Domnul. La data evenimentului, 26 iunie, s-au  împlinit 8 luni de la momentul trecerii la cele veșnice. Referindu-se la volumul ”Memorie descătușată”, autoarea Alina Andruhovici mulțumește verișoarei ei de la Bahrinești, Eudochia Rendiuc, care a însoțit-o pe la bătrânii satului pentru a culege informațiile prețioase ale cărții. Ea a invocat puterea rugăciunii și a gândului curat în instaurarea păcii între oameni și între nații.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările soților Filon Lucău și Alina Andruhovici, apreciate la Iași, într-un eveniment organizat la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
 Vizualizări articol: 867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lucrările soților Filon Lucău și Alina Andruhovici, apreciate la Iași, într-un eveniment organizat la Mitropolia Moldovei și Bucovinei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei