Dacă te plimbi prin Suceava vei fi uimit de numărul mare de farmacii, magazine second hand și de pompe funebre! Această situație este specifică localităților cu cetățeni în vârstă, săraci și bolnavi în proporție mai mare decât media națională, care și ea este foarte proastă.
Este efectul dezindustrializării (inclusiv în zone viabile precum prelucrarea lemnului), a lipsei de coerență în atragerea de investiții și a plecării tinerilor la muncă „afară” sau în orașele dezvoltate. Dintre colegii mei de clasă de la liceu (29!) unul singur are copilul în Suceava! Elocvent și cumplit!
Dacă într-un articol anterior mi-am permis să emit câteva idei privind „revenirea” județului, voi continua cu aroganță extremă și la nivelul municipiului! Nu am pretenția de a fi descoperit ceva deosebit, ba din contră! O fac pentru că îmi pasă de orașul meu, ca și de județ! Și avem o șansă imensă (cel mai bun lucru de la Revoluție până în prezent) prin selectarea Sucevei și a zonei limitrofe în proiectul pilot al UE privind „orașele verzi” cu o finanțare foarte generoasă.
Sarcina autorităților este de a face orașul atractiv pentru investiții și păstrarea forței de muncă calificate! Consider că priorități ce trebuie asumate pentru viitorul orașului, fără pretenția de a epuiza subiectul nici pe departe, sunt:
a. Realizarea (finalizarea) acordului pentru „zona metropolitană”, care ar permite crearea unui parc industrial (Salcea). Facilitățile care se pot acorda, ca o abatere legală de la Codul fiscal, ar putea atrage investiții. Chiar dacă vor lucra la Salcea, vor locui și plăti taxe la Suceava.
b. Refacerea rețelei de transport energie termică, pentru creșterea confortului cetățenilor, ar putea fi o atracție pentru nou-veniți. Sigur, această acțiune va putea fi finanțată (și trebuie) cu sumele ce vor fi atrase de la UE prin proiectul „Suceava, oraș neutru climatic”, pentru că generează reducerea de consum de combustibil și deci a poluării.
c. Întărirea colaborării cu Universitatea și implicarea comună în elaborarea de proiecte de dezvoltare, după modelele de succes de la Cluj, Iași, Oradea, Timișoara! Resursa umană cu înaltă calificare a avut rezultate excelente peste tot în lume! Atragerea tinerilor calificați poate (și trebuie) să determine stabilirea lor la Suceava, pentru că ne tot plângem – justificat – că ne pleacă cei mai buni!
d. Antrenarea mediului privat în elaborarea și promovarea de „proiecte verzi” până în 2030 poate fi ușor realizată pentru că interesul este enorm! Toată lumea câștigă! Ce bine ar fi ca termoizolarea clădirilor să fie totală și energia regenerabilă (panouri) să fie produsă în masă!
Am vorbit de acțiunicare trebuie făcute pentru a atrage banii din acel proiect pilot al UE. Nu avem local capacitatea de a elabora proiecte în toate domeniile. Este de dorit să avem contacte și contracte cu cele mai bune firme din fiecare sector. Din România sau „din afară”! Peste tot se face acest lucru!
Din lipsă de spațiu mă opresc la aceste sugestii. Cei care decid pe plan local le cunosc foarte bine, dar este nevoie de curaj și implicare! Și motivarea celor care aduc o contribuție semnificativă!
Dan Strutinschi
P.S. Cioloș s-a certat cu Barna (sau Drulă)! Adică Virgil Ardeleanu cu Coldea! Cine câștigă? Noi, sub nici o formă!!