O mulțime de cai frumoși, tineri curajoși, dornici să arate că au învățat să stăpânească și să lucreze cu aceste nobile creaturi, vreme bună și o echipă de cascadori/dresori de cai, cu numere spectaculoase – așa a arătat, în mare, prima ediție a unui festival ecvestru, „Catalan – regalul calului la Suceava”. Evenimentul, organizat la Mitocul Dragomirnei, aproape de celebra mănăstire fortificată, a adunat mulți oameni dornici de o ieșire în natură, la final de săptămână, dar, în același timp, interesați să vadă și un spectacol și să se distreze.
Organizatorii evenimentului ecvestru sunt membrii Asociației Equestrian Dreams, care au transformat o porțiune de teren arid, cu vedere spre municipiul Suceava, într-o mică fermă, cu păsări exotice (dar și găini, rațe, gâște, bibilici) la expoziție, cu grajd de cai și manej, dar și cu facilități de petrecere a timpului liber.
Drept urmare, așezați comod, la terase, ori pe băncile din trunchiuri de lemn scobite, spectatorii au urmărit prezentarea câtorva dintre caii de la Equestrian Dreams, cu nume răsunătoare – veteranul Nepal (care a dus în spate mii de copii), Napoli, cel care saluta de zor, în ciuda durerii care-l încerca la un picior, ori Charlotte, o iapă antrenată să sară peste obstacole.
Momentul culminat al demonstrațiilor ecvestre a fost oferit de unul dintre cei mai renumiți dresori de cai din Europa şi cascador în filme de Hollywood - Ionuț Cățean și echipa sa, care a venit la Suceava cu șase cai, pentru a face spectacol.
Și a făcut, demonstrând că renumele este binemeritat, pentru că toți caii se comportau exemplar, executând perfect o suită de operațiuni bine sincronizate, complicate chiar, înlănțuite, fiind practic actorii principali ai unui spectacol ecvestru.
Salturi și mișcări de gimnastică aerobică executate din goana calului, galop la sincron, cu salut din două picioare, către public, demonstrații de dans hipic, au atras imediat aplauzele publicului entuziasmat.
Revenit pe „scena hipică”, împreună cu un model special de șaretă mică, care se numește Sulky, Ionuț Cățean a făcut o altă demonstrație, de echilibru, forță și manevre periculoase, cu urme adânci lăsate în pământ, executând un fel de drift la galopul cailor.
Ultima reprezentație a sa a fost cu un cal foarte mic de statură, dar cu inimă mare și fără frică – Conan, care a uimit spectatorii cu manevrele executate perfect, la comenzi nerostite, ci doar vag schițate în aer de către dresor.
Demonstrațiile de dresaj natural, volteo, dresaj de înaltă școală spaniolă și dresaj olandez au fost apreciate de public, care, conform organizatorului, Cătălin Siminiuc, este așteptat să revină și cu alte ocazii, dar mai ales la festivalul „Catalan” de anul viitor, pentru că vrea să permanentizeze acest eveniment.
Cei prezenți au fost invitați să se bucure, în continuare, de demonstrații de dans, muzică bună, mâncare la grătar și băuturi răcoritoare, cu momente de călărie, pentru doritori, dar și cu o petrecere în aer liber, pe pajiște, în jurul unui foc de tabără, cu muzică, șampanie și alte surprize.
Conform surselor istorice, Catalan era un pur sânge arab de culoare albă, cu țintă în frunte, adus în Moldova de la maurii din Spania, iar în jurul acestui cal se dezvoltase o legendă prin care Ștefan cel Mare era invincibil atunci când pornea la lupte, fiind înzestrat cu puteri magice.