Toate cele 99 circumscripții sanitar-veterinare de pe raza județului Suceava au medic și personal, în urma licitațiilor derulate recent și definitivate zilele trecute.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat importanța faptului că toate cele 99 de circumscripții au prezentat interes, în condițiile în care sunt județe prin țară în care au rămas cu câte 10-14 circumscripții neocupate.
Medicii veterinari tineri au fugit în general în ultimii ani de medicina de liberă practică (cabinetele din comune). Mult mai bine se câștigă de exemplu la instituțiile de stat ori la cabinetele veterinare pentru animale mici, de companie.
Totuși, față de acum doi – trei ani, medicina de liberă practică a devenit oarecum mai tentantă, fiind oferit un ajutor de la Stat, de 10.000 de lei lunar, pentru funcționarea și întreținerea circumscripției sanitar-veterinare.
Practic, județul Suceava este acoperit complet acum de medici veterinari. După cum se vede și din numărul de circumscripții - 99, sunt câteva cazuri de comune mici care sunt cuprinse câte două-trei la aceeași circumscripție, în timp ce restul localităților au fiecare circumscripția ei.
Au apărut în urma licitațiilor și câțiva medici tineri care și-au adjudecat o circumscripție, deși media de vârstă rămâne una ridicată.
Pe lângă ajutorul de Stat, județul Suceava își menține circumscripțiile și pentru că mai sunt cât de cât animale, chiar dacă efectivele sunt și aici în scădere. Medicii veterinari de la cabinetele rurale sunt cei care prestează activitățile obligatorii de vaccinare, monitorizează starea lor, plus că asigură intervențiile la animale care au nevoie de ajutor medical specializat.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc a explicat cât de important este rolul acestor medici din comune:
„Ei sunt cei din prima linie, cei care supraveghează localitatea din punct de vedere epidemiologic, anunță cânt sunt alerte și acționează primii când este cazul. Pot da ca exemplu cazul recent de la Grădina Zoologică de la Rădăuți, cu cei doi lei care au scăpat din cușcă. Medicul Constantin Lazăr, de la Circumscripția Marginea, posesor autorizat de armă tranchilizantă pentru animale mari, a intervenit prompt la zoo. În jumătate de oră de când s-a dat alarma, leii erau deja tranchilizați de colegul medic veterinar de liberă practică”, a subliniat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
Directorul executiv al DSVSA Suceava a mai subliniat că, și datorită medicilor veterinari de liberă practică, în județ nu au mai fost înregistrate cazuri de pestă porcină africană. Ultimul focar la porcul domestic a fost pe 27 februarie.
Din fericire, și la porcii mistreți vânați în ultimele luni probele au fost negative:
„Este un semnal clar al faptului că virusul pestei porcine africane este în remisie, iar asta ne bucură foarte mult. Trebuie însă să rămânem foarte vigilenți în continuare”, a mai declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.