Solicitarea de certificate de virginitate pentru fete și femei, o practică definită de organizațiile internaționale drept dureroasă, umilitoare și traumatică, care încă se mai puteau face la cerere în Suceava și în țară, nu va mai fi posibilă de acum încolo decât la solicitarea Poliției, adică în cadrul dosarelor penale în care sunt suspiciuni de comitere a infracțiunii de viol ori act sexual cu un minor.
Decizia a fost luată în condițiile în care practica arăta că cele mai multe solicitări veneau de la părinți, care doreau să afle dacă fetele lor, multe minore, mai sunt sau nu virgine.
Părinții achitau o taxă, iar fata se supunea examinării, mai mult sau mai puțin constrânsă.
La Suceava, solicitările erau în majoritate de la părinți care voiau să știe dacă fetele fugite de acasă mai sunt virgine
Medicul Lăcrămioara Bălan, şefa Serviciului de Medicină Legală (SML) Suceava, ne-a confirmat, într-adevăr, că practica solicitării de certificate de virginitate, contracost, mai există, estimând că la Suceava a avut, anual, în jur de 30 de astfel de solicitări. Ea a confirmat că cele mai multe astfel de solicitări veneau de la părinți care veneau la „Medicina Legală” cu fetele lor, pentru a fi examinate. Se întâmpla de regulă în cazul în care era vorba de fete plecate de acasă (fugite). Părinții voiau să știe dacă fetele mai sunt virgine.
Mult mai rare au fost cazurile în care femei majore au cerut astfel de certificate, probabil pentru a avea „dovada” în fața viitorilor soți.
”Numita... este virgină (sau nu) din punct de vedere anatomic, la momentul examinării....” așa suna concluzia unui astfel de certificat medico-legal.
Recomandarea care oprește practic aceste testări la cerere, cel puțin în cazul minorelor
Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis în teritoriu recent, inclusiv la Serviciul de Medicină Legală Suceava, o hotărâre prin care se anunță că ”medicii legiști vor anunța de îndată organele judiciare în cazul în care sunt solicitate de către persoanele fizice să realizeze examinări medico-legale ale minorilor în cazul suspiciunilor unor infracțiuni contra libertății și integrității sexuale”.
Așadar, dacă vreun părinte va veni să mai solicite o examinare a fetei minore va trebui întâi să sesizeze poliția, dacă are suspiciuni privind o agresiune sexuală. Abia dacă poliția constată indicii de comitere a unei fapte penale (viol, act sexual cu minor, agresiune sexuală etc.) s-ar putea ajunge la o examinare medico-legală a persoanei, în urma solicitării organului de cercetare penală.
Certificatul de virginitate solicitat doar din ”curiozitatea” părintelui nu se va mai elibera.
Consiliul Superior de Medicină Legală nu a putut interzice clar și răspicat orice examinare privind virginitatea la cerere, în condițiile în care prevederile legale nu interzic încă expres această prestație medicale, contracost. Aceasta apare în nomenclatorul prestațiilor medicale care pot fi solicitate, contracost.
”Examinarea medico-legală a minorilor în cazul suspiciunilor unor infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, având ca victime persoane minore, se efectuează numai la solicitarea organelor judiciare”, a mai transmis Consiliul Superior de Medicină Legală.
Medicul legist Lăcrămioara Bălan a arătat că această ”recomandare” va fi pusă automat în practică.
O procedură care lăsa loc pentru abuzuri și traume
Certificatele de virginitate la cerere sunt documente care nu au nici o legătură cu anchetele penale, unde în urma unei sesizări la poliție organele abilitate decid dacă se impune sau nu un examen ginecologic.
Certificatele de virginitate la cerere sunt solicitate, în general, de părinți care vor să se convingă că fetele lor, minore sau majore, sunt încă virgine. Or pentru eliberarea unui asemenea certificat persoana vizată trece printr-un examen ginecologic. Este o procedură pe care unele dintre persoanele de sex feminin supuse examinării o urmează forțate, obligate sau sub presiune.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, testarea virginității se face prin două metode: examinarea himenului, care presupune tragerea de labii pentru a observa mai bine dacă himenul este rupt sau nu, și testul „cu două degete”, care presupune introducerea degetelor în vagin pentru a evalua laxitatea peretelui vaginal. În România se folosește prima variantă, cea a verificării himenului.
Este nevoie și de o modificare legislativă
Consiliul Superior de Medicină Legală a mai subliniat că pentru eliminarea, indiferent de vârstă, a practicii testării virginității, la cererea persoanelor fizice,
este nevoie ca Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției să modifice Ordinul pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale, în sensul eliminării dintre prestațiile și tarifele corespunzătoare a acestora, a constatării stării de virginitate, la cererea persoanelor fizice.
Se solicită ca prin lege să se interzică atestarea stării de virginitate la cererea persoanelor fizice, prin eliminarea prestației medico-legale a constatării stării de virginitate.