Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 139 (8056)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Cu vechime

Cinci secole de existență pentru biserica din Părhăuți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

File de istorie importantă se scriu zilele acestea la Părhăuți, în comuna Todirești, acolo unde biserica din sat împlinește cinci secole de existență. Construcția impresionează și astăzi, iar pictura din interior se menține în stare bună deși a trecut peste ea foarte mult timp. Pentru a cinsti așa cum se cuvine acest eveniment, și-au dat mâna reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Consiliul Județean Suceava, Primăria Todirești, dar și mai mulți sponsori, parte din ei oameni care provin din comună.

Vor fi trei zile de evenimente, care vor debuta vineri, 17 iunie, cu aducerea raclei cu mâna Sfântului Ierarh Nicolae. În cursul zilei de sâmbătă se va derula o liturghie, iar seara, de la ora 18.00, este programat simpozionul ”Moștenirea mușatină – credință, cultură, istorie – 500 de ani de la sfințirea Mănăstirii Părhăuți”. Duminică, 19 iunie, va avea loc liturghia, iar de la ora 15.00 va avea loc un program artistic susținut de Ansamblul ”Ciprian Porumbescu” și Ansamblul ”Lăutarii” din Chișinău, condus de maestrul Nicolae Botgros.

 

Biserica a fost ridicată în vremea domniei lui Ștefăniță Vodă cel Tânăr

Biserica "Duminica Tuturor Sfinților" din Părhăuți, ridicată la rang de mănăstire în februarie 2022 și intrată pe lista monumentelor istorice din județul Suceava în 2015, a fost ctitorită de logofătul Gavril Trotușan. Deasupra intrării în pridvorul bisericii există o pisanie în limba slavonă cu următorul text: "† Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, robul lui Dumnezeu, Pan Gavril Trotușan, logofăt, a zidit această biserică în numele Tuturor Sfinților, care au strălucit în toată lumea, pentru mântuirea sa și a soției sale Anna, în zilele evlaviosului și de Hristos iubitorului, Io Ștefan Voievod, Domnul Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, la anul 7030 luna iunie 15".

Construită în anul 1522, a fost sfințită în perioada când pe scaunul Moldovei se afla domnitorul Ștefăniță Vodă cel Tânăr, fiul lui Bogdan al III-lea și nepotul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Cu o arhitectură deosebită, biserica din Părhăuţi îşi poartă cu mândrie apelativul de Arca lui Noe, făcând trecerea de la stilul ultimelor biserici moldoveneşti ale epocii lui Ştefan cel Mare către stilul bisericilor din epoca lui Petru Rareş. Pridvorul deschis prin două bolţi mari, având pe pereţi pictate scene din viaţa Sfântului Ierarh Nicolae, și clopotnița, încorporată deasupra pridvorului, cu o scară în formă de melc, care permite accesul în aceasta, sunt două elemente distinctive ale ctitoriei lui Trotușan. Veşmântul pictural, realizat după 1530, se aseamănă din punct de vedere iconografic şi stilistic cu Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

 

Cine a fost Gavril Trotușan și finalul său tragic

Logofătul Gavril Trotușan, personaj menționat în vechile cronici ale Moldovei, își avea aici curtea boierească, pe locul numit "La beci". Apare menționat în cronicile Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea. El a îndeplinit diferite dregătorii în Moldova timp de 40 ani, sub cinci domnitori. A fost vistiernic și apoi logofăt. Cronicarul Grigore Ureche a scris despre el în "Letopisețul țărâi Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viiața domnilor carea scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă". Ureche îl numește ”leu sălbatic și lup încruntat”, iar când vorbește de moartea logofătului declară: "Iani socotéște cum plătéște Dumnezeu celora ce fac rău".

În decembrie 1540, hatmanul Mihu și logofătul Trotușan au complotat pentru uciderea domnitorului Ștefan Lăcustă (1538-1540). Ei i-au convins pe slujitorii domnitorului să pătrundă în odaia unde dormea domnitorul și să-l omoare. După aceea, cei doi mari boieri, împreună cu alții, l-au pus ca domnitor pe boierul Alexandru Cornea (1540-1541), portarul Sucevei, care era fiul lui Bogdan al III-lea. Sosirea în Moldova a fostului domnitor Petru Rareș împreună cu o oaste turcească i-a speriat pe majoritatea boierilor moldoveni, care au trecut de partea fostului voievod căruia i-au cerut iertare. De partea lui Alexandru Cornea au rămas hatmanul Mihu, logofătul Trotușan și boierii Pătrașcu, Crasneș și Cozma. În lupta de la Galați, domnitorul a fost decapitat, iar Petru Rareș s-a îndreptat spre Suceava. După înscăunarea sa pe tron (1541), Petru Rareș i-a acuzat de trădare pe hatmanul Mihu, pe logofătul Trotușan și pe Crasneș și Cozma, i-a închis în Cetatea Romanului, i-a condamnat la moarte și apoi le-a tăiat capetele. Logofătul Gavril Trotușan nu a fost înmormântat în ctitoria sa de la Părhăuți, cronicile nemenționând locul unde au fost îngropați boierii trădători uciși din ordinul lui Petru Rareș.

 

La Părhăuți ajunge vineri racla cu mâna Sfântului Ierarh Nicolae

Credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților sunt așteptați în perioada 17-19 iunie la Mănăstirea „Duminica Tuturor Sfinților” din Părhăuți pentru a se închina la Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, ce vor fi aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din București.

La împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, racla ce adăpostește mâna Sfântului Ierarh Nicolae va poposi, pentru câteva zile, în localitatea din apropierea municipiului Suceava. Aduse de la Bari în anul 1600, cu binecuvântarea mitropolitului Eftimie al Țării Românești, de însuși voievodul Mihai Viteazul, sfintele moaște au fost dăruite Bisericii „Sfântul Gherghe” – Nou din București, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

”Delegația ce însoțește sfintele moaște va fi întâmpinată vineri, 17 iunie, în jurul orei 19.00, de un sobor de preoți și diaconi care, după ce vor purta racla într-o scurtă procesiune în jurul bisericii-monument, o vor așeza spre închinare într-un loc special amenajat, alături de cea a Sfântului Mare Mucenic Haralambie, odor al Mănăstirii Părhăuți”, a declarat starețul Mănăstirii Părhăuți, Siluan Bouleanu.

Programul liturgic al zilei va continua cu Slujba Privegherii și cu Taina Sfântului Maslu, urmând apoi ca în interiorul bisericii să fie săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Sâmbătă, 18 iunie, începând cu ora 09.00, pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Seara, începând cu ora 19.00, ierarhul va sluji la Slujba Privegherii închinată Duminicii Tuturor Sfinților.

În Duminica Tuturor Sfinților, cei prezenți la hramul mănăstirii, reînființată la începutul acestui an, se vor bucura de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și a Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, vor săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe podiumul din curtea interioară a bisericii. În seara aceleiași zile, la ora 17:00, racla cu mâna Sfântului Ierarh Nicolae se va îndrepta spre București.

 

Primarul Mugurel Bocancea: ”Principala noastră preocupare este aceea de a conserva acest monument istoric”

Hramul Bisericii Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Mugurel Bocancea, primarul comunei Todirești, a mărturisit că este o mare cinste și onoare pentru întreaga comunitate să organizeze și să participe la un eveniment de o asemenea anvergură și importanță.

”Istoria ne face cinste, dar ne și obligă în același timp. Nu foarte multe localități se pot mândri cu o asemenea moștenire, una care aduce aminte de trecutul glorios al Moldovei, din vremea lui Ștefan cel Mare. Este însă și o mare responsabilitate pentru noi, iar principala noastră preocupare este aceea de a conserva acest monument istoric și de a ne asigura că biserica va fi în picioare și peste alți 500 de ani. Iar noi, ca administrație locală, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, vom face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să reabiliteze acest monument istoric, sacru i-aș putea spune pentru Părhăuți și Todirești”, a precizat primarul Mugurel Bocancea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci secole de existență pentru biserica din Părhăuți.
 Vizualizări articol: 1431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cinci secole de existență pentru biserica din Părhăuți5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei