Prezent luni la Bruxelles la evenimentul de lansare a proiectului “100 de orașe inteligente și neutre climatic până în anul 2030", primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat care sunt etapele de urmat în perioada următoare și ce trebuie făcut pentru a fi accesate fondurile care sunt puse la dispoziție.
„S-a clarificat ceea ce trebuie să facem în perioada următoare.
În primul rând trebuie să realizăm strategii în toate sectoarele de activitate: energie, transport public, clădiri, gestionarea deșeurilor și colectarea selectivă cu planurile de investiții aferente.
După ce realizăm aceste strategii cu planurile de investiții vom pregăti <Contractul de oraș climatic> ce se va încheia cu Comisia Europeană, care va stabili planurile de acțiune și de investiții pe care intenționăm să le executăm pentru a atinge neutralitatea din punct de vedere al impactului asupra climei. Miercuri, 22 iunie, voi convoca la sediul primăriei grupul de lucru pentru proiectul "100 de orașe inteligente și neutre climatic până în anul 2030" pentru a stabili foaia de parcurs necesară în vederea încheierii contractului climatic cu comisia "Climate City Contract", în ideea accesării primelor fonduri europene din acest proiect”, a declarat primarul Ion Lungu.
Până la sfârșitul lunii iunie se va lansa Ghidul pentru orașele Pilot, iar Apelul de proiecte se va deschide în septembrie.
„Prevederile din Contractul încheiat cu Comisia Europeană (Climate City Contract) nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, nu sunt prevăzute sancțiuni, orașele nu vor fi date în judecată, dar este în joc reputația lor. Contractul va fi ajustat la realitățile fiecărui oraș și dezvoltat printr-un proces de creare în comun în așa fel încât să fie luate toate opiniile la toate nivelurile.
Oamenii care trăiesc în orașe se vor afla în centrul acestei misiuni.
Locuitorii au un real impact asupra mediului și a climei și pot să influențeze neutralitatea climatică”, a adăugat edilul sucevean.
Obiectivele misiunii includ promovarea unei tranziții echitabile pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea cetățenilor, prin:
- îmbunătățirea calității aerului;
- crearea de locuri de muncă;
- un stil de viață mai sănătos.
Pentru început în perioada 2022-2023, Comisia va finanța proiectul cu 360 de milioane euro, pentru a demara căile de inovare către neutralitatea climatică până în 2030.