vineri, 10 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 134 (8051)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Ziua Silvicultorului

„Viitorul pădurii românești și al sectorului forestier trece în mâinile voastre”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă generație de silvicultori – o pădure tânără, formată de specialiști cu renume la nivel național, pentru a fi gestionarii pădurilor țării, forestierii care trudesc să aducă lemnul în casele noastre, în mii și mii de forme și produse, dar și ecologiștii și inspectorii de protecție a mediului, din ziua de mâine. Cursul festiv al studenților Facultății de Silvicultură Suceava, de la specializările Silvicultură, respectiv Ecologie și Protecția mediului, promoția 2022, s-a desfășurat, cum era de așteptat, afară, în parcul din fața Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

Iar cum frumosul eveniment a avut loc cu puțin timp înainte de Ziua Silvicultorului, care se sărbătorește în a doua săptămână a lunii iunie, alături de ei s-a aflat și un fost student al Facultății de Silvicultură, Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR.

„Nimic nu poate fi mai frumos, mai onorant, decât să sărbătorești Ziua Silvicultorului invitând generația de mâine să se alăture celor aproape 150.000 de truditori din sectorul forestier! Este o senzație unică, este ca și cum ai fi în șantierul de împăduriri și ai participa la instalarea generației de mâine, o nouă pădure, care va duce pe umerii ei atât mângâierea razelor de soare, dar și greutatea și asprimea furtunilor și care, prin unitate, va străbate timpul pentru a asigura instalarea a noi și noi generații”, a spus președintele ASFOR, cu emoția inevitabilă de a revedea foști profesori, dar și de a avea alături viitori colegi, din noua generație.

„Dragi profesori, stimați părinți și invitați, dragi tineri colegi,

Mă bucur și sunt onorat să fiu astăzi, aici, la Suceava, atât în calitate de președinte al Asociației Forestierilor din România – ASFOR, cât și în cea de absolvent al Facultății de Silvicultură din cadrul Universității <Ștefan cel Mare> din Suceava.

Vă transmit felicitările forestierilor români și vă spun, în numele lor, bine ați venit în breasla noastră!

Vreau să vă spun, în primul rând, că în această lume tulbure și complicată de azi, cu pandemie și război, cu probleme economice mari, dumneavoastră sunteți și un capital uman de neprețuit, dar aveți și o răspundere mare pe umeri.

Viitorul pădurii românești și al sectorului forestier trece, în timp, în mâinile voastre.

Viața unui arbore este mai lungă decât viața unui om și va trebui să știți să îngrijiți pădurea în așa fel încât copiii și nepoții voștri să se poată bucura de ea și de darurile ei.

Această resursă este printre ultimele, dacă nu chiar ultima, care ne mai aparține. Și va trebui să fiți atenți și la acest lucru.

Nu vreau să vă amăgesc în niciun fel: avem nevoie de specialiști, aveți un viitor în această breaslă, dar trebuie să știți că forța noastră stă în forța caracterului fiecăruia.

Ceea ce ați învățat vă va ajuta să duceți mai departe și să îmbunătățiți silvicultura și exploatarea lemnului de la noi din țară. Să o aduceți în mileniul trei, să folosiți noile tehnologii, să folosiți bunele practici pentru modernizarea activității noastre.

Suntem al șaselea producător de lemn din UE și concurăm, mai slab echipați, de la egal la egal, cu economii foarte bine tehnologizate. Trebuie să ardem etape și contăm pe dvs.

Sectorul forestier și de prelucrare primară a lemnului are 150.000 de angajați în România și produce 3,5% din PIB-ul țării. Nu e deloc puțin!

Pădurea are o importanță strategică din trei perspective mari: economică, socială și de mediu. Specialiștii, printre care sunteți și dvs., asigură echilibrul între aceste funcțiuni.

Veți începe munca. Calificarea în profesiune este însă cu atât mai valoroasă cu cât rămâneți consecvenți cu principiile breslei noastre: corectitudinea, credința și respectul pentru adevăr.

Suntem o breaslă hulită, mereu atacați, mereu subiecte în fake-news. Nu trebuie să tăceți în fața nimănui, dar trebuie să știți că cea mai bună apărare este adevărul. Folosiți internetul și rețelele de socializare pentru a-l spune.

Aveți grijă de pădure, aveți grijă de oamenii dvs. și fiți conștienți de faptul că începeți, de azi, să construiți nu doar viitorul dvs., ci pe cel al societății românești. Mult succes! La mulți ani, silvicultorilor!”, a spus președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Dumitru Muscă.

Facultatea de Silvicultura din Suceava pregătește ingineri silvici cu profil complex pentru activitățile de cultură a pădurilor, exploatarea și transportul masei lemnoase, industrializarea primară și valorificarea lemnului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Viitorul pădurii românești și al sectorului forestier trece în mâinile voastre”.
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Viitorul pădurii românești și al sectorului forestier trece în mâinile voastre”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei