Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) ,,Sf. Andrei’’ Gura Humorului a organizat, în perioada 3-4 iunie 2022, Simpozionul internațional de fizioterapie, aflat la ediția a III-a, „care a oferit specialiștilor posibilitatea de a-și expune lucrări de cercetare cu conținut științific de larg interes în domeniu”.
În cadrul simpozionului s-au realizat schimburi de experiență, s-au dezbătut problemele actuale în domeniu, cu precădere cele pentru kinetoterapia pediatrică. De asemenea, o parte din lucrări au fost trimise online și prezentate. Această activitate, au transmis organizatorii, a adus împreună specialişti din domeniul fizioterapiei din România, Polonia şi Republica Moldova. Au răspuns invitației dr. Alexandru Nemțoi, medic specialist chirurgie maxilofacială, msc. bioing. CPO Bogdan Dimitriu din Iași, fizioterapeut dr. Nicolae Vlad Chihaia de la Nucleum Clinic, Roman Potapenco și Rusu Evghenia, kinetoterapeuți din Republica Moldova, prof. dr. univ. Daniela Crăciun, de la Universitatea ,,Ștefan cel Mare" Suceava, Betiuc Mihail, preşedintele Colegiului Fizioterapeuților din Suceava-Botoșani, cât și specialiștii de la CSEI „Sf. Andrei” Gura Humorului și studenți invitați.
Reuşita activității a fost asigurată prin implicarea cadrelor didactice de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului, coordonate de prof. Petru Marian Călinescu, directorul instituției, de prof. kinetoterapeut Cezar Vasile Strugariu, director adj. al instituției, și Adrian Stancu, profesor kinetoterapeut.
Din punct de vedere etimologic, kinetoterapie înseamnă terapie prin mişcare şi provine din limba greacă unde rădăcina acestuia, ,,kinesis”, se traduce prin cuvântul „mişcare”. „Kinetoterapia se foloseşte pentru recuperarea medicală somato-funcţională şi constă într-un ansamblu de tehnici şi metode având în centru exerciţiul fizic. Fizioterapia clasică se referea la masaj și manipulare articulară. Cu timpul, însă, s-a observat că aceste tehnici, deloc de neglijat, nu sunt suficiente. Ele au efecte rapide, de scurtă durată, așadar, pe termen lung s-au dovedit însă a nu fi îndeajuns de eficiente. E adevărat că varianta optimă de tratament fizioterapeutic este combinația mai multor tehnici personalizate în funcție de patologie, de simptome, de caracteristicile pacientului, sex, vârstă, starea de sănătate în general etc.”, au mai completat organizatorii simpozionului internațional de la Gura Humorului.