Criza de medici urgentiști de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava lovește Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), ale cărui ambulanțe mai au medici doar din când în când.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat că, de exemplu, în luna iunie, ambulanțele SMURD din Suceava vor avea medic doar în 8 zile. Este vorba despre un medic urgentist de la Spitalul Municipal Fălticeni, de un medic de la Spitalului Municipal Rădăuți și de doi medici rezidenți din Iași, care au acceptat să facă gărzi la SMURD Suceava. Doctorul Teodorovici a arătat că la UPU Suceava sunt doar 10 medici, față de 18, câți ar fi necesari, astfel încât pentru a putea acoperi urgențele care ajung la spital au decis să întrerupă gărzile la SMURD.
"Deocamdată nu putem asigura gărzi și pe SMURD. Ne-au plecat 3 medici urgentiști din UPU - doctorul Brădățan la minister, doctorița Gulica la spitalul din Fălticeni și o doctoriță în concediu maternal. În ultimele 4 luni s -au scos de două ori câte 3 posturi de medici urgentiști la concurs, dar nu s -a înscris nimeni! Este un deficit și de medici urgentiști , așa se pare", a declarat medicul-șef al UPU-SMURD Suceava, dr. Liviu Cîrlan.
Situația s-ar putea agrava și la UPU, cu fiecare concediu pe care și l-ar lua vreunul dintre medici și asta în condițiile în care oricum sunt suprasolicitați și epuizați de numărul mare de pacienți care se adresează acestui serviciu. În zilele de weekend, un medic din UPU ajunge să consulte și 100 de pacienți, în timp ce în timpul săptămânii, când sunt doi, trei medici, aceștia consultă 30-40 de pacienți fiecare, ceea ce înseamnă foarte mult.
„Am mai căutat medici să vină la noi, a sunat și conducerea prin centrele universitare. Deocamdată nimic. De la Iași atât au putut să ne dea, doi, trei rezidenți”, a spus doctorul Teodorovici.
La UPU Suceava ajung zilnic aproximativ 300 de oameni, cu probleme de sănătate dintre cele mai diverse, cu multiple traumatisme în urma unor accidente rutiere grave, infarct, accident vascular cerebral, diabet decompensat, crize biliare sau renale, până la afecțiuni minore rezultate în urma unor accidente casnice sau a consumului de alcool în exces, deși la Urgență ar trebui să vină doar cei a căror viață este pusă în pericol de suferința pe care o au. Pentru a fi diagnosticați, toți pacienții trebuie intervievați în privința istoricului medical, trebuie consultați și investigați - analize, EKG, măsurarea tensiunii, ecografii și computer tomograf, acolo unde este cazul, iar asta duce la creșterea timpilor de așteptare, cu toate consecințele care decurg de aici.