joi, 2 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 127 (8044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Eveniment, 1-3 iunie

Moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost depuse ieri dimineață în curtea mănăstirii spre închinare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost depuse miercuri dimineață, pe 1 Iunie, în curtea mănăstirii spre închinare. Tot ieri dimineață a avut loc o procesiune cu sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou din Biserica „Sfântul Gheorghe”.

Un sobor de preoți, în frunte de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu zeci de credincioși au înconjurat locașul de cult, după care racla cu sfintele moaște a fost depusă, spre închinare, în baldachinul special amenajat lângă Paraclisul Anastasie Crimca din incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.

Aseară, începând cu ora 20:00, a avut loc slujba Privegherii, urmată de Sfânta Liturghie, la care au participat sute de credincioși.

 

Joi, 2 iunie: Sfânta Liturghie arhierească

Manifestările prilejuite de ziua hramului mănăstirii vor continua joi, 2 iunie, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, oficiată pe scena amenajată în curtea mănăstirii.

Părintele Ilie Mirel, preot slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, va poposi pentru două zile în Bucovina.Joi, 2 iunie 2022 (ora 08:30), părintele va participa la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și o va dubla în Limba Semnelor Române (Limbajul Mimico-Gestual). Miercuri, 1 Iunie 2022 (09:00), de Ziua Copilului, părintele Ilie Mirel a săvârșii Sfânta Liturghie la Capela Liceului Tehnologic Special Bivolărie, în Limba Semnelor Române (Limbajul Mimico-Gestual).

 

Expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”

Un moment deosebit va fi reprezentat joi de ceremonia de deschidere a expoziției de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, în incinta ansamblului monastic.

Pentru a aduce la lumină aspecte ale cultului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava în discursul iconografic din Moldova secolelor XV-XVII, dar și pentru a descoperi noi ipostaze fotografice din Biserica monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, loc în care sunt așezate sfintele sale moaște, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vă invită la expoziția de fotografie intitulată „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”. „Călătorind în timp, în vremea domnilor Țării Moldovei, privitorul pelerin se va întâlni, prin culoare și compoziție, cu momente impresionante din viața marelui mucenic, primind astfel darul Sfântul Ioan cel Nou la ceas de sărbătoare. În cadrul evenimentului inclus în seria aniversară „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie” vor putea fi admirate fresce cu reprezentări ale Sfântului în pictura mănăstirilor Dobrovăț, Arbore, Humor, Moldovița, Sucevița, Voroneț, Dragomirna, precum și din Paraclisul turnului clopotniță al Mănăstirii Bistrița – Neamț, din Catedrala Arhiepiscopală – Roman, din Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava și, nu în ultimul rând, cu ilustrări ale vieții sale din Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Proiectul, al cărui consultant științific a fost doamna dr. Elena Firea de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost coordonat de pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Rolul de referent al expoziției i-a revenit arhid. dr. Vasile Demciuc, consilier la Sectorul Patrimoniu, Monumente și Arhitectură Bisericească, iar fotografiile au fost realizate de Irina Ursachi”, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ceremonia de deschidere a expoziției va avea loc joi, 2 iunie 2022, în ziua prăznuirii Sfântului, în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou, în prezența ierarhilor locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

Seara se va încheia cu vizionarea filmului documentar conceput special pentru acest eveniment, „Viața Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava”, o producție Trinitas TV.

 

Expoziție, la Muzeul Național al Bucovinei

Vineri, 3 iunie, începând cu ora 10:00, sunteți așteptați la vernisajul expoziției de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, care va avea loc la Muzeul Național al Bucovinei.

La eveniment sunt așteptați membrii comisiei Centrului Eparhial care se ocupă de evenimentele Anului Jubileu, dar și stareții și starețele așezămintelor în care au fost realizate fotografiile. Imagini ale reprezentărilor Sfântului Ioan cel Nou vor putea fi admirate și la Cetatea de Scaun a Sucevei, în Sala Petru I Mușat. Expoziția va putea fi vizitată în cele trei locații în perioada 3 – 30 iunie 2022.

Partenerului principal al întregului eveniment dedicat moștenirii mușatine, Consiliul Județean Suceava, i s-au alăturat manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Național al Bucovinei, Primăria Todirești, Primăria Solca, Biblioteca Națională a României, UNESCO România, Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” – Suceava și Trinitas TV, dar și partenerii media locali și naționali: Bucovina TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina, Basilica, Doxologia și Monitorul de Suceava.

Identitatea vizuală a întregului eveniment este realizată de Studioul de branding și design multidisciplinar Wincero, iar materialele promoționale și publicitare au fost printate în cadrul Tipografiei DP7.

Reprezentanții Arhiepiscopiei au mai transmis că expoziția de fotografie reunește reprezentări iconografice inedite ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, între care cele din Paraclisul turnului clopotniță al Mănăstirii Bistrița – Neamț, cel dintâi locaș de cult închinat acestuia în Moldova medievală, în fresca secolului al XV-lea fiind zugrăvit ciclul martirologic al sfântului.

De asemenea, în cadrul galeriei foto vor putea fi observate reprezentări deosebite ale Sfântului Ioan cel Nou din Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” a Mănăstirii Arbore, din Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Mănăstirii Dobrovăț, locaș în care se păstrează chipul Sfântului pictat înainte de anul 1531, din Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Humor, precum și din Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița.

Vor fi expuse și imagini ale scrierilor în penel de pictor ce îl surprind iconic pe Sfântul Ioan cel Nou în Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava, în Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, precum și fragmente din ciclurile martirologice tulburătoare din Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț, din Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman ori din Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița.

Din Biserica Mănăstirii Dragomirna, „Pogorârea Sfântului Duh”, expoziția fotografică aduce în atenție icoana Sfântului Ioan cel Nou, dar și reprezentări ale acestuia în miniatura de manuscris: Apostolul –1609, Liturghierul – 1616, Psaltirea – 1616.

Sunt invitați să parcurgă acest traseu în izvoare iconografice, în cadrul căruia se întrepătrund elemente teologice, istorice, culturale și artistice, toți cei care doresc să îl descopere altfel decât prin nenumăratele-i minuni pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, cel care ocrotește neîncetat Țara Moldovei, împreună cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.   

 

Jandarmii suceveni vor asigura măsurile de ordine publică și siguranța cetățenilor

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, în perioada 1-3 iunie a.c.,  jandarmii suceveni vor asigura măsurile de ordine publică și siguranța cetățenilor care vor participa la manifestările religioase ce vor avea loc la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

„Pentru a veni în sprijinul celor prezenți la această importantă sărbătoare religioasă, se vor institui dispozitive de ordine și siguranță publică și culoare speciale de acces, în scopul creării unor condiții optime de desfășurare a slujbelor religioase, astfel încât să fie respectate regulile stabilite în comun cu organizatorul și să fie evitate aglomerările de persoane sau alte incidente”, transmit reprezentanții Jandarmeriei Suceava.

Pentru buna desfășurare a acestui eveniment, Jandarmeria Suceava face următoarele recomandări: cei prezenţi să manifeste răbdare şi să adopte un comportament civilizat; să respecte indicaţiile jandarmilor și regulile organizatorilor; să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.);  în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale, să solicite ajutorul jandarmilor aflaţi în apropiere. „Facem apel către toți credincioșii care aleg să participe la acest eveniment să fie responsabili și îi asigurăm că siguranța lor sunt prioritatea noastră”, este mesajul Jandarmeriei Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost depuse ieri dimineață în curtea mănăstirii spre închinare.
 Vizualizări articol: 835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost depuse ieri dimineață în curtea mănăstirii spre închinare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei