Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 123 (8040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Concursul interjudeţean de folclor „Şezătoarea copiilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clubul Copiilor din Fălticeni, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Fălticeni, a reluat anul trecut organizarea Concursului interjudeţean de folclor „Şezătoarea copiilor”. Din motive sanitare, ediţia 2021 s-a desfăşurat online, iar o parte a formaţiilor laureate au fost invitate să participe la Gala laureaţilor, organizată pe 20 iulie, în cadrul programului Zilele Municipiului Fălticeni. De organizarea concursului se ocupă interpreta de muzică populară Lenuţa Rusu, care duce mai departe munca de peste un deceniu a învăţătorului Gheorghe Popa, cel care a iniţiat „Şezătoarea copiilor”.

 

Concurs destinat ansamblurilor folcloric şi jocurilor din folclorul copiilor

Aşa cum am aflat de la organizatorul„Şezătorii copiilor”, prof. interpret Lenuţa Rusu, coordonatorul Cercului de muzică populară din cadrul Clubului Copiilor Fălticeni, înscrierea concurenţilor se face între 23 mai - 14 iunie 2022, la adresa: Clubul Copiilor Fălticeni, Str. Aleea Căminului, nr. 2, tel./ fax: 0230/ 542472, e-mail: cce_falticeni@yahoo.com. Relaţii la tel. 0745329267.

Concursul este destinat formaţiilor de obiceiuri populare (cu excepţia celor de iarnă), ansamblurilor folclorice, fanfarelor de copii, tarafurilor, grupurilor instrumentale, grupurilor vocale, grupurilor vocal-instrumentale, formaţiilor de jocuri populare şi jocurilor din folclorul copiilor.

Fiecare grup va prezenta un program artistic compact, cu o anumită tematică, de 10-12 min. pentru obiceiuri folclorice şi jocurile de copii, 5-6 minute pentru jocurile populare, 5-6 minute pentru grupurile vocale (două cântece), 15 min. pentru ansambluri folclorice, 6-8 min. pentru grupurile instrumentale. La grupul vocal nu se admite acompanierea cu CD, ci doar cu instrumente tradiţionale (fluier, cobză, vioară, tobă etc.) sau fără acompaniament. Grupurile vocale fără acompaniament orchestral nu vor fi depunctate din acest motiv, punându-se accent pe valoarea interpretării şi autenticitate repertoriului.

„Se vor prezenta, cu repertoriu specific local, formaţii artistice (inclusiv ale minorităţilor) de la şcoli generale, licee şi cluburi ale copiilor, împărţite pe categorii de vârstă, după cum urmează: elevi clasele I-IV, elevi clasele V-VIII şi elevi clasele IX-XII. Criterii de evaluare sunt  autenticitatea repertoriului şi a costumului, prezenţa scenică, interpretarea”,  a precizat prof. Lenuţa Rusu.

 

Un juriu de specialitate va aprecia evoluţia formaţiilor

Concursul, structurat pe secţiunile: Tradiţii şi obiceiuri locale; Jocuri populare specifice zonei de provenienţă a formaţiei; Ansambluri folclorice (tarafuri populare, bante ţărăneşti, fanfare populare, grupuri instrumentale etc.); Grupuri vocale, va fi organizat în două etape. Prima etapă este cea judeţeană (pentru şcolile din judeţul Suceava) iar cea de-a doua este etapa interjudeţeană, (pentru formaţiile din judeţul Suceava promovate la fazele anterioare şi pentru  formaţiile din celelalte judeţe ale ţării), care se va desfăşura pe 19 iulie 2022. Un juriu de specialitate va aprecia evoluţia formaţiilor şi va acorda diplome, medalii şi trofee. Marele Premiu este trofeul „Şezătoarea copiilor”, dar vor fi acordate, pentru fiecare secţiune şi categorie de vârstă, premiile I, II, III, şi menţiuni. Se vor acorda şi Premii speciale (pentru cel mai autentic costum, pentru valoarea repertoriului, etc.).

Nu se percepe taxă de concurs, ce-a mai mare parte a cheltuielilor organizatorice fiind suportate din bugetul local al municipiului Fălticeni.

 

Istoric

Timp de 10 ani, până în anul 2015, Festivalul „Şezătoarea Copiilor” a fost organizat de Asociaţia Culturală „Dumbrava Minunată” şi Primăria Fălticeni, în parteneriat cu Clubul Copiilor Fălticeni, Centrul Cultural Bucovina şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava. Manifestarea a fost iniţiată de învăţătorul Gheorghe Popa, Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni, care şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă carierei didactice, dar mai ales promovării folclorului moldovenesc, din postura de dansator şi instructor coregraf al mai multor formaţii de dansuri populare din Fălticeni. Gheorghe Popa a ajuns în Fălticeni în anul 1976, ca învăţător la Şcoala Nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, în paralel instruind zeci de generaţii de copii în cadrul cercurilor de dans popular ale Clubului Pionierilor şi ulterior Clubul Copiilor. Director al Clubului Copiilor până la pensionare, de activitatea lui Gheorghe Popa se leagă apariţia, timp de 10 ani, a revistei „Dumbrava Minunată”, cu apariție lunară. Învăţătorul a înfiinţat Asociaţia Culturală nonguvernamentală „Dumbrava Minunată”, cu scopul de a sprijini Festivalul „Şezătoarea Copiilor” şi apariţia revistei „Dumbrava Minunată”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul interjudeţean de folclor „Şezătoarea copiilor”.
 Vizualizări articol: 856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concursul interjudeţean de folclor „Şezătoarea copiilor”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei