Șapte specialiști din partea Asociației Institutul Bucovina au participat, în perioada 19-20 mai, la o vizită de studiu la Bruxelles, organizată în contextul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale (16 – 20 mai), aflată în acest an la ediția cu numărul șase. Invitația sucevenilor a venit din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est (Bruxelles Office), singura agenție din România de acest fel cu birouri în Bruxelles, acolo unde, prin activitatea sa, facilitează accesul la parteneriate pentru învățare și dezvoltare comunitară, alături de reprezentanți ai instituțiilor universitare, municipalității și ai diferitelor organizații sau business-uri locale.
În calitate de furnizor de servicii VET („învățământ profesional și tehnic”), Asociația Institutul Bucovina colaborează deja de mai bine de un an cu reprezentantul județean al agenției, Raluca Abăseacă, printr-un parteneriat axat pe dezvoltare sustenabilă, implementarea unor standarde europene moderne și acces la surse de finanțare externe.
Delegația a fost coordonată de președintele Asociației Institutul Bucovina, Petru-Vasile Gafiuc, însoțit de Ionuț Ruști – manager proiecte în cadrul Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC), Constantin Tănasă – vicepreședintele Asociației ACDC România și profesor la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, Mihaela Munteanu – director comunicare pentru Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Lucian Dimitriu – inspector școlar pentru problemele rromilor (Inspectoratul Școlar Județean Suceava), Adina Tudosă – profesor la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca și Valentin Alexandru Colbu – directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani.
În agenda vizitei de studiu au fost programate întâlniri de lucru cu specialiști din partea instituțiilor europene, precum Yassen Spassov (DG EAC), Joao Santos (DG EMPL) și Diana Andreea Spiridon (DG EMPL), dar și vizite în cadrul unor organizații educaționale.
Servicii de informare și mediere pe piața muncii
Pe durata celor două zile, delegații s-au familiarizat cu noutățile din programul Erasmus+ planificate pentru perioada 2022-2023 și Programul Orizont Europa, au participat la sesiuni de networking și au făcut schimbi de bune practici în domeniul educației, identificând astfel două modele de proiecte educaționale inovative de la alte birouri regionale: Danemarca de Nord și Țara Bascilor.
În cadrul întâlnirii, specialiștii din România au subliniat nevoia unei transformări/reforme în învățământul tehnologic, necesară în contextul unui interes scăzut al tinerilor pentru meseriile clasice. Astfel, discuțiile s-au orientat spre prezentarea unor practici europene de tranziție la învățământul modern, prin programe de finanțare și oportunități de consiliere profesională. Un astfel de exemplu este “Cité des métiers”, un centru din Bruxelles, care oferă servicii de informare și mediere pe piața muncii, făcând legătura între tinerii NEETs, angajatori și serviciile sociale, prin intermediul unui model WISE extins. Totodată, în cea de-a doua zi a deplasării, delegații au vizitat Comité Européen de Coordination – CEC și Școala Europeană Laeken, unde au fost întâmpinați de către managerul instituției, originar din România.
La sfârșitul celor două zile de lucru, participanții au reușit să stabilească legături cu reprezentanții diferitelor instituții omologate pentru dezvoltare comunitară, identificând astfel parteneri cu o viziune comună, care poate fi implementată prin acces la surse de finanțare externe, cu sprijinul ADR Nord-Est.
Pentru mai multe informații despre această vizită, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. Puteți să vizitaţi pagina de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde sunt postate cele mai recente activități.