Suprasolicitarea fizică duce la numeroase modificări moleculare, biochimice și fiziologice și apare stresul. Acest lucru implică faptul că organismul nu-și mai poate îndeplini în mod optim funcțiile sale. La nivel celular acest lucru înseamnă că alimentarea cu energia necesară produsă de mitocondrii - „uzinele energetice" ale celulei care produc energia de care e nevoie pentru menținerea vieții - nu mai este asigurată, iar celula ajunge într-o situație de criză. În cazul acesta vorbim despre o disfuncție mitocondrială. Din punct de vedere medical, o funcție mitocondrială perturbată poate determina apariția bolilor cronice.
Când vorbim despre stresul psihic, ne referim la stările de furie, mânie, agresivitate, dar și la cele de depresie, tristețe sau neputință. Dacă observăm poziția corporală, gestica și mimica unui om depresiv, ne dăm seama că aceste forme de manifestare psihică au și un corespondent fizic. Cât de strânsă este legătura dintre corp și psihic se observă și în faptul că, de fapt, creierul nostru nu dispune de zone separate pentru percepția și procesarea durerii fizice, respectiv emoționale.
Corpul nostru, incluzând aici sistemul său nervos, endocrin și imunitar, formează împreună cu psihicul nostru o unitate funcțională. Și observarea neurotransmițătorilor - adică a mediatorilor chimici din creier precum serotonina, dopamina și oxitocina - arată că fenomenele psihice au un corespondent fiziologic. Determinarea așa-numitei variabilități a frecvenței cardiace arată foarte clar în ce stare emoțională se află o persoană, dacă este într-o stare de tip „luptă sau fugă" sau dacă se află într-o dispoziție relaxată și liniștită.
Aceste corelații ne atrag atenția asupra faptului că stresul psihologic și cel fizic se condiționează reciproc și nu sunt independente unul de celălalt. Numeroase rezultate ale cercetărilor fac trimitere la aceste legături și descriu relația dintre stresul celular și bolile psihice. Stresul fizic devine în mod inevitabil perceptibil la nivel psihic, iar stresul psihic se manifestă întotdeauna și prin reacțiile fizice ulterioare. Ele sunt doar două fețe ale aceleiași monede.
Și descoperirile biochimistului Martin Pall sugerează faptul că, atunci când există un declanșator puternic, acesta poate determina organismul să ajungă, din punct de vedere biochimic, într-un cerc vicios, care, la rândul său, poate fi considerat cauza multor boli cronice. Potrivit lui Pall, cauza așa-numitelor boli multisistemice - cum ar fi sindromul de oboseală cronică, fibromialgia, sensibilitatea chimică multiplă la agenții chimici, dar și tulburarea de stres posttraumatic - constă într-un ciclu pe care el l-a denumit NO/ONOO. În cazul acesta devine clar faptul că diferitele cauze, pe de o parte stresul chimic, iar pe de altă parte traumele psihice, conduc la un același tip de proces biochimic, care, la rândul său, cauzează creșterea stresului oxidativ, inflamabile cronice, scăderea nivelului de energie din interiorul celulei și, în cele din urmă, bolile cronice și deteriorarea sistemului nervos.
Putem observa astfel că o traumă psihică poate duce prin intermediul relației dintre minte și corp la o boală fizică gravă. Această legătură este confirmată de rezultatul unei cercetări efectuate în anul 2016 la Universitatea din Ulm. În cazul femeilor care în copilărie au fost maltratate, abuzate sau neglijate, s-au descoperit, chiar și mulți ani mai târziu, valori crescute ale markerilor de inflamație din sânge. Consecințele acelor traume din copilărie au constat nu doar într-un risc crescut de a dezvolta boli psihice, ci și într-o slăbire a sistemului imunitar și într-o predispoziție crescută la bolile somatice asociate îmbătrânirii. Cercetătorii au identificat, ca și cauză, printre altele, modificarea proceselor din mitocondrii. Potrivit experților, în primii ani de viață, se dezvoltă așa-numitul „răspuns la stres" al organismului ca o acțiune comună a sistemelor endocrin, nervos și imunitar. Acesta creează condiția necesară pentru ca organismul să reacționeze adecvat în situații de stres acut. Cu toate acestea, răspunsul la stres se va modifica pe termen lung dacă în această etapă extrem de sensibilă copiii sunt expuși unor experiențe negative, cum ar fi trauma sexuală și violența.
Datorită acestor corelații dintre minte și corp ați găsit și veți găsi destul de des în articolele noastre qigong-ul medical recomandat ca soluție de succes în tratarea dezechilibrelor psihice, a bolilor somatice și reducerea în general a proceselor de stres oxidativ. Exercițiile și tehnicile terapeutice din acest domeniu au o vechime de mii de ani, au fost practicate, recomandate și verificate de multe generații de medici, terapeuți și abordează corpul ca pe un întreg format din energie, emoții, gânduri și structură corporală fizică.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com