Deputatul din Botoșani care a fost implicat într-un scandal în ultima zi din anul 2019 la Aeroportul Suceava, după ce un poliţist de la Serviciul Județean Transporturi Suceava, care era de serviciu, i-a cerut să mute mașina cu care staționa neregulamentar, nu a lăsat deoparte ce s-a întâmplat în acea zi, în ciuda declarațiilor prin care și-a cerut scuze pentru incident și l-a recunoscut în parte.
Au urmat plângeri depuse la Biroul de Control Intern al Poliției și acțiuni în instanță. Până acum, acțiunile au fost respinse, însă fostul deputat Răzvan Ilie Rotaru mai are și acum un proces pe rol, pe cale civilă, în care l-a dat în judecată pe polițistul sindicalist care a scris despre scandal și pe care îl acuză de calomnie.
Pe de altă parte, dosarul penal în care deputatul de la acea vreme a fost cercetat pentru ultraj sub forma amenințării a fost clasat, procurorii concluzionând că vinovăția acestuia, pe latură penală, nu poate fi stabilită cert.
A parcat în zona de oprire interzisă. Apoi a scos legitimația de deputat
Reamintim, pe scurt, ce s-a întâmplat.
Pe 31 decembrie 2019, deputatul a staționat cu mașina neregulamentar, în fața aeroportului, fapt evident, și a fost foarte nemulțumit pentru că erau și alte mașini parcate la fel de neregulamentar, iar polițistul Cristian Tuduruță a venit tocmai la el.
Deputatul nu s-a conformat solicitării polițistului, nu a prezentat documentele la control, ci doar legitimația de deputat.
Deputatul PSD a încasat patru amenzi, pentru oprire neregulamentară, nerespectarea indicaţiilor poliţistului, neînmânarea documentelor pentru control și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Poliţistul Cristian Tuduruță i-a aplicat deputatului amenzi în valoare de 2.240 de lei, totodată luând și măsura suspendării permisului de conducere.
”Dacă nu erai parlamentar aș fi zis că ești un tupeist nemernic”
„La mai mare, boss, felicitări pentru cum respecţi legile ţării pe care și tu (paradoxal) le-ai votat. Dacă nu erai parlamentar aș fi zis că ești un tupeist nemernic, o scursură socială, un exemplu de frustrare și nesimţire ordinară. Dar din păcate ești deputat, Rotaru Răzvan-Ilie, și nu-mi permit să-ţi spun adevărurile astea”, este o parte din mesajul postat de facebook de sindicalistul Bogdan Bănică, cel care acum este dat în judecată de deputatul din legislatura trecută.
Cuvintele polițistului Bănică par a fi scrise însă cu mare atenție la context, astfel că acțiunea de dare în judecată făcută de avocatul deputatului pare a avea șanse minime de reușită.
Polițistul a sesizat că a fost amenințat și a declarat că i s-a indus o stare de temere
După incidentul cu deputatul, polițistul Tuduruță și-a sesizat superiorii că deputatul i-a transmis cât se poate de clar că va avea de suferit pentru că a avut curajul să se ia de el.
Firul evenimentelor care au dus la scandalul monstru a fost pe scurt următorul. Un agent de pază l-a informat pe polițist că o persoană a parcat în zona de oprire interzisă și nu dorește să se pună în mișcare.
Polițistul și colegul din echipajul de la Serviciul Județean Transporturi Suceava s-au deplasat la autoturismul Audi A 6 al deputatului și i-au cerut să se pună în mișcare pentru că încurcă traficul.
Deputatul, aflat în zona ”Oprirea Interzisă”, era preocupat mai mult de ce polițistul nu se ocupă de cei din spatele său, care erau însă în zona de acțiune a indicatorului ”Staționarea interzisă”.
Polițistul s-a legitimat și i-a solicitat lui Rotaru să se legitimeze și el. Discuția a degenerat, deputatul a vociferat, după care a scos legitimația de demnitar, fără a prezenta vreun alt document la control.
Conform variantei polițistului, deputatul era foarte nervos, vocifera și a repetat „deci Tuduruță da?” și ar fi afirmat că ”am eu grijă de tine” și ”ai să vezi ce-ți fac eu ție”.
Polițistul a declarat că i-a fost creată o stare de temere având în vedere că suspectul era deputat la acea vreme și este cunoscut că aceștia au o anumită influență, știind cazuri de colegi care au fost mutați, cercetați disciplinar sau au suferit alte repercusiuni după ce au avut de a face cu deputați.
Martorii au confirmat incidentul și discuțiile dintre cei doi, dar numai unul ar fi auzit amenințările exprese ale deputatului, cum că va avea ”grijă” de polițist.
Ce a recunoscut deputatul și care a fost concluzia procurorului
Deputatul a recunoscut în fața procurorilor doar discuția mai aprinsă și faptul că i-a reproșat polițistului că nu îi ia la rost și pe șoferii din spate. Deputatul a negat amenințările și și-a pus atitudinea deplasată pe starea sa, pe faptul că venise în țară pentru a-și vedea tatăl grav bolnav (decedat ulterior).
Dosarul penal sub forma amenințării a ajuns mai întâi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, unde s-au făcut și audieri, după care a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
Procurorul care a analizat dosarul a constatat, în mare, ce am scris mai sus și a concluzionat că nu există fapta de ultraj sub forma amenințării.
”Nu sunt suficiente probe care să demonstreze, dincolo de orice dubiu rezonabil că suspectul a săvârșit fapta de ultraj, raportată la amenințare”, este una din concluzii.
Procurorul care a emis ordonanța de clasare a mai arătat că afirmația polițistului, cum că alți colegi de-ai săi au avut de suferit de pe urma faptului că au pus legea în aplicare cu demnitari, a fost exprimată la general și nu poate fi luată în considerare.
Așadar, concluzionând, Rotaru a scăpat de dosarul penal de ultraj, ordonanța de clasare rămânând definitivă.
Toate plângerile înaintate de deputat au fost respinse până acum
Imediat după incident, deși și-a cerut scuze publice, deputatul a înaintat plângeri și a declanșat cercetarea disciplinară a polițistului Tuduruță. Plângerile au fost respinse, concluzia fiind că polițistul și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.
Rotaru a contestat, prin avocat, la Judecătoria Suceava, și sancțiunile date de polițist împotriva sa în ziua de 31 decembrie 2019. Judecătoria Suceava a respins plângerea ca neîntemeiată și a menținut procesele-verbale de constatare. Așadar, amenzile date au rămas valabile.
Polițistul Tuduruță a rămas însă cu un gust amar după ce s-a întâmplat în acea zi și și-ar fi dorit ca deputatul să fie tras la răspundere penală pentru ce a făcut.
Pe de o parte, din punctul nostru de vedere, este discutabil dacă acolo a fost vorba de o infracțiune de ultraj, însă, oricum ar fi, modul în care s-a comportat deputatul nu a fost deloc în regulă și spune multe despre mentalitatea unora din cei care fac legea în această țară.
Polițistul Cristian Tuduruță și-a urmat cariera profesională mai departe și este angajatul Comisiei Europene la Agenția Europeană de Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă Frontex.