Creșterea exponențială a traficului de mărfuri dinspre Ucraina, după închiderea porturilor din țara vecină, pozitivă de principiu pentru țara noastră, având în vedere că fiecare intrare, pe cale rutieră sau feroviară, înseamnă bani încasați, creează însă mari probleme privind gestionarea efectivă a acestei situații.
Volumul de activitate și de mărfuri crește practic de la săptămână la săptămână, ceea ce mărește tot mai mult presiunea, fie că vorbim de lucrători vamali, polițiști de frontieră sau comisionari vamali.
Blocarea traficului prin porturile din țara vecină a dus la o mutare masivă a traficului de mărfuri, inclusiv alimentare, spre România. Traseul cel mai facil este prin județul nostru, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pentru auto, respectiv pe la Vicșani-Dornești, pe calea ferată. Mai departe, transporturile se duc spre Constanța, pentru a pleca pe Marea Neagră.
DSVSA Suceava a deschis un al doilea punct de control, dar personalul este același
În acest material vom face referire la inspectorii sanitar-veterinari, cei care au rolul de a verifica documentația la toate transporturile de produse alimentare de origine animală și non-animală. Este exact genul de trafic care a crescut foarte mult, iar Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava are doar cinci inspectori specializați pe acest segment, care îndeplinesc condițiile legale pentru a face formalitățile din vamă.
Cum este vorba de mărfuri alimentare, rolul esențial îl are personalul sanitar-veterinar, care se ocupă de control, trasabilitate, certificare și celelalte proceduri obligatorii. Practic, documentația întocmită de personalul sanitar-veterinar este obligatorie pentru ca transportul să plece mai departe. În plus, este evident că fiind vorba de mărfuri alimentare, un control privind conformitatea este esențial.
La categoria mărfurilor care trebuie verificate și de sanitar-veterinari se află și cerealele, care vin masiv pe calea ferată. Alte mărfuri alimentare care vin în țară în cantități foarte mari sunt uleiul, floarea-soarelui sau carnea de pui.
DSVSA Suceava a fost nevoită să deschidă un al doilea punct de control, la Vicșani-Dornești, pe lângă cel de la Siret.
Problema este însă că personalul este același.
”Oamenii sunt deja epuizați, pur și simplu avem nevoie de o soluție rapidă”
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, asubliniat că volumul de muncă depășește cu mult posibilitatea personalului, care a adunat deja foarte multe ore suplimentare: ”Oamenii sunt deja epuizați, pur și simplu avem nevoie de o soluție rapidă. Am făcut demersuri pentru a ni se detașa personal specializat, din alte puncte de frontieră din țară, însă deocamdată nu avem nici o garanție că vom primi oameni suplimentar, măcar pentru o perioadă de timp”.
Voloșeniuc a mai spus că varianta trimiterii de alți colegi de la DSVSA Suceava pentru această activitate din vamă nu s-a dovedit a fi eficientă. Asta pentru că este nevoie de personal specializat.
De la nivel central ar urma să se aprobe demararea de concursuri pentru ocuparea de posturi noi de inspectori sanitar-veterinari pentru control vamal în Suceava, numai că procedura nu se poate îndeplini imediat.
Calculele la zi arată că ar fi nevoie de 7 inspectori în plus, pentru a se putea lucra în condiții normale și eficiente.