Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), împreună cu Casa de Cultură a Studenților, a organizat ieri seară cea de-a șasea ediție a Festivității de Absolvire USV. Evenimentul a fost dedicat absolvenților 2022 ai studiilor de licență și masterat și a inclus și Marșul Absolvenților, aducând studenți și profesori împreună pentru a celebra acest moment deosebit.
Ediția de anul acesta s-a desfășurat, la fel ca și cea de revenire de anul trecut, în centrul municipiului Suceava, pe esplanada Casei de Cultură. Cei peste 1.700 de absolvenți ai promoției 2022 i-au inclus în premieră și pe cei de la recent înființata Facultate de Medicină și Științe Biologice, coloana studențească pornind în jurul orei 18.00 din Campusul USV. Însoțiți de profesori, studenții grupați pe facultăți, cu pancarte și stegulețe, s-au deplasat către centrul Sucevei, unde au ajuns în urale, în jurul orei 19.00, fiind așteptați de întreaga conducere a universității, alături de reprezentanți ai autorităților județene și locale. Pe esplanada Casei de Cultură, unde au fost montate peste 1.500 de scaune, a avut loc Festivitatea de Absolvire, unde conducerea universității, studenți șefi de promoții și profesori din conducerea facultăților au vorbit despre realizările acestor ani de învățământ și și-au exprimat gândurile la încheierea unei etape universitare. La finalul festivității, cei prezenți s-au bucurat de muzica adusă pentru ei de solista Andia și cunoscuta trupă de pop-rock Direcția 5.
Marșul Absolvenților, o tradiție respectată, aflată la a VI-a ediție
Studenții s-au adunat din timp în campusul universității, de unde a fost organizată plecarea spre centrul municipiului. O tradiție care durează deja de 6 generații de absolvenți și bucură întreg orașul cu tinerețea și bucuria lor. Am încercat să stăm de vorbă cu unul dintre organizatori și l-am întâlnit pe şef lucrări dr. ing. Marius Prelipceanu, de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, care a vorbit despre acest frumos obicei devenit tradiție la Suceava: ”Marșul Absolvenților a devenit o tradiție în ultimii ani la USV și reprezintă un punct final al tinerilor în activitatea lor de dobândire a licenței. E un moment care marchează sfârșitul unei frumoase perioade și un punct de pornire în abordarea studiilor de masterat sau doctorat. Organizarea unui astfel de eveniment a devenit o tradiție prin care universitatea se manifestă și capătă vizibilitate crescută în cadrul comunității sucevene, un mod de prezentare a instituției și a programelor de studii oferite.”
Tinerii au traversat orașul în urale, fiecare dintre facultăți fiind prezentată de absolvenții săi ca fiind cea mai bună. Primul care a luat cuvântul dintre cadrele Universității ”Ștefan cel Mare” a fost rectorul, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care s-a bucurat de frumusețea acestei noi generații de absolvenți: ”Doamne, ce frumoși sunteți! S-a văzut asta pe întregul traseu, pentru că în acest an și Dumnezeu a vrut să fie alături de voi prin vremea frumoasă care v-a însoțit. Și trebuie să știți și de ce s-a întâmplat asta. Pentru că meritați!
Astăzi încheiem un ciclu de studii care a fost marcat de o perioadă a pandemiei. Unii dintre voi erați boboci când această pandemie s-a declanșat și a fost nevoie să ne îndepărtăm fizic, dar nu și emoțional. Iată-ne împreună din nou astăzi, aici, în cea mai frumoasă zi a studenției voastre, când încercăm să vorbim despre această boală la trecut. Poate și pentru că aici, la USV, ne-am obișnuit să conviețuim cu ea, pentru că am făcut tot ce a fost posibil ca actul de predare-învățare și studenția voastră să fie cât mai apropiate de normalitate.”
Rectorul universității a vorbit apoi de implicarea instituției sucevene în sprijinirea refugiaților din Ucraina, după declanșarea războiului, la 24 februarie, și le-a mulțumit voluntarilor, cadre didactice și studenți, care s-au implicat în acest efort de aproape 3 luni de zile. După o prezentare a personalității Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, el le-a transmis absolvenților că numele ”Celui mai mare român” obligă, iar Universitatea din Suceava se distinge ca o universitate ancorată în realitatea secolului XXI, pregătită să facă față provocărilor de orice natură, dedicată deopotrivă studenților săi și comunității locale și regionale pe care o deservește.”
În centrul atenţiei tuturor au stat apoi cei 11 şefi de promoţie ai celor 11 facultăţi din cadrul USV, cei care pe parcursul anilor de studiu s-au evidenţiat prin rezultate deosebite. Ei au primit diplome din partea conducerii facultăților și au luat cuvântul, în aplauzele și încurajările audienței.
La finalul festivității emoționante, pe scena special amenajată au urcat, conform dorinței organizatorilor, cântăreața Andia, partea a doua a concertului aparținând celor de la Direcția 5, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite trupe de rock din România.