Ultimul centru de vaccinare împotriva Covid-19 care mai era funcțional în municipiul Suceava, cel de la Iulius Mall, își încetează activitatea de sâmbătă, 14 mai, a anunțat, miercuri, în conferință de presă, primarul Ion Lungu. Numărul extrem de redus de vaccinări, doar 97 de doze administrate în ultima săptămână, face ca funcționarea unui astfel de centru să nu se mai justifice.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat că după data de 14 mai cei care vor dori să se vaccineze anticovid o pot face la cabinetele medicilor de familie care prestează acest serviciu. În județul Suceava sunt deocamdată 73 de astfel de medici. Lista cu numele medicilor, localitatea în care își desfășoară activitatea și datele lor de contact poate fi consultată pe site-ul DSP: https://www.dspsv.ro/uploads/Coronavirus/Lista%20Medici%20de%20Familie%20ce%20vaccineaza%20conform%20CNAS%2019.04.2022.pdf.
Important de știut este că la cabinetele medicilor de familie vaccinarea împotriva Covid-19 se va face doar cu programare deoarece acest vaccin este îmbuteliat în flacoane multi-doză. Conform unei hotărâri de guvern adoptate în ședința din 21 aprilie a.c., pentru aprobarea metodologiei de raportare, monitorizare şi calcul ale pierderilor de vaccin împotriva Covid-19, sunt admise pierderi anuale cantitative şi valorice în limită maximă de 25% calculate pentru întregul lanţ de depozitare, distribuţie şi consum al vaccinurilor. Vaccinul anticovid este ambalat în pachete cu 5, 6 și 10 doze. Odată deschis pachetul, toate dozele trebuie folosite în termen de 6 ore. După 6 ore, ce nu a fost folosit se aruncă. Cabinetele medicilor de familie nu au condiții pentru a păstra vaccinurile congelate. La temperatura din frigiderele uzuale, de 2-8 grade Celsius, pot fi păstrate timp de 30 de zile. Dacă nu există 5, 6 sau 10 pacienți programați (în funcție de tipul de vaccin), pe actualele reglementări medicii ar plăti pentru dozele expirate sau decongelate și nefolosite.