Problema cea mai gravă pe care o are astăzi municipiul Suceava este legată de lucrările de asfaltare a străzilor, a declarat, miercuri, în conferință de presă, primarul de Suceava, Ion Lungu. Acesta și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea accelerată a prețurilor și de lipsa cronică de muncitori calificați, lucruri care pun sub semnul întrebării derularea programului de asfaltări. „Din păcate, lucrurile nu merg cum trebuie. S-au scumpit materialele, firmele care asfaltează nu au forță de muncă suficientă și nu au forță de muncă calificată”, a afirmat Lungu. Potrivit acestuia, dacă în anii trecuți în această perioadă firmele în contract cu primăria pentru asfaltări aveau în oraș 12-15 formații de lucru, acum abia dacă sunt șase-șapte formații.
La creșterea prețurilor la materialele de construcții se adaugă majorările de prețuri la energie și combustibili, astfel încât ofertele cu care firmele au venit la licitația din acest an pentru lucrările de asfaltare sunt cu 85% mai mari față de cele din actualul contract, derulat de asocierea de firme Florconstruct, SUCT, Autotehnorom și ConBucovina, aceasta din urmă doar pentru producția de betoane.
Străzile aflate pe lista de priorități pentru reparații și asfaltare
La licitația încă în curs au venit cu oferte asocierea Florconstruct - SUCT - Autotehnorom şi asocierea Grup Construct Bucovina - Auto Prima Serv. Valoarea contractului licitat, care ar urma să fie parafat cu asocierea câştigătoare, este de 10 milioane de lei, inclusiv TVA. Pentru anul în curs, Primăria Suceava a prevăzut pentru asfaltări suma de 25 de milioane de lei. „Prețurile din oferte sunt foarte mari, cu 85% mai mari față de cele cu care lucrăm. Cu toate acestea, vom face o strategie pentru asfaltări. Ne dorim să reabilităm măcar 50 de străzi, ca și anul trecut. Astăzi este deschis front de lucru pe 5-6 străzi, dar lucrurile nu merg cum trebuie și perspectiva ne îngrijorează și mai mult deoarece firmele au venit cu prețuri foarte mari la licitație. Pe lângă faptul că au crescut foarte mult prețurile la materiale, nu sunt nici muncitori calificați pentru asfaltări”, a declarat primarul.
Străzile aflate pe lista de priorități pentru reparații și asfaltări sunt Crângului, Ștefan Luchian, Jupiter, Emil Cioran, Lev Tolstoi, Vasile Pârvan, Oituz, Mirăuților, Luceafărului, Profesor Leca Morariu, Ion Neculce, Tudor Vladimirescu, Tipografiei, Maria Voichița, Ștefan Tomșa, Ștefan Dracinschi, Mitropolit Daniil Repta, 6 Noiembrie, Gherasim Buliga, Mihai Eminescu, Veronica Micle, IG Sbiera, Brădetului, Izvoarele Cetății, Mitocului, Fagului, Ecaterina Teodoroiu, Bujorilor, Amurgului, Păcii, Calea Obcinilor, Dobrilă Eugen, Traian Popovici, Vasile Lupu, Decebal, Nicolae Titulescu, Iuliu Maniu, Nichita Stănescu, Ștefan Ștefureac, Epaminonda Bucevschi, Petru Comărnescu, Pictor Romeo Calancea, Ștefăniță Vodă, Ștefan Octavian Iosif, Ion Păun Pincio, Lascăr Luția, Grigorie Alexandru Ghica - extindere, Căprioarei, Grădinilor și Arcașilor.
În ceea ce privește înființarea unui serviciu de specialitate al primăriei pentru lucrări de reparații străzi, de mică amploare, Ion Lungu a afirmat că este o procedură greoaie - „trebuie n avize și autorizații, de toate felurile”, prin urmare acesta nu va exista prea curând.