Doar 3 medici de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au făcut cerere pentru a obține o locuință de serviciu în blocul ANL construit în curtea spitalului vechi. Explicații pentru lipsa de interes pentru aceste locuințe ar fi, pe de o parte, că medicii agreează mai puțin ideea de a locui în același spațiu în care își desfășoară activitatea profesională, chiar dacă este vorba de chirii modice, iar pe de altă parte, că salariile și veniturile le permit să închirieze sau să cumpere o locuință de pe piața liberă.
Blocul din curtea spitalului are 30 de apartamente, din care 15 sunt cu două camere și 15 cu trei camere, destinate exclusiv medicilor rezidenți, specialiști și primari, angajați sau cu contract de prestări servicii ai Spitalului Județean de Urgență Suceava și care nu dețin sau nu au deținut în ultimii 5 ani în proprietate o locuință în municipiul Suceava și nici pe o rază de 50 km în jur, indiferent de modul în care a fost dobândită. Excepție fac aici cotele-părți din locuințe dobândite prin moștenire, precum și locuințele înstrăinate în urma unei acțiuni de partaj sau locuințele trecute în proprietatea statului în mod abuziv și care nu au fost retrocedate în natură.
Cererile se evaluează pe baza unui punctaj stabilit de consilierii județeni, fiind avantajați medicii specialiști tineri, mai ales din specialități deficitare, care locuiesc cu chirie sau „tolerați” în spațiu, cu familia sau alte persoane. Familia monoparentală și medicii căsătoriți cu copii au punctaj mai mare decât cei necăsătoriți și cei fără copii.
De exemplu, specialiștii pentru care există deficit de personal în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. loan cel Nou" Suceava primesc 15 puncte, iar cei cu alte specialități – 5 puncte.
Lista specialiștilor pentru care există deficit de personal în cadrul spitalului se întocmește de către manager și se transmite comisiei de repartizare a locuințelor. De asemenea, au punctaj mai mare medicii cu vechime mai mică a contractului cu spitalul. Medicii care lucrează la spital de mai puțin de 5 ani au 10 puncte, cei care au 5 ani sau mai mult – 5 puncte. Dacă și soțul/ soția solicitantului lucrează la spital se mai acordă 30 de puncte.
Comisia de soluționare a cererilor de locuințe de serviciu se constituie prin dispoziție a președintelui Consiliului Județean Suceava. Activitatea este coordonată de un președinte, desemnat dintre membrii comisiei. Lista medicilor care pot primi locuință de serviciu va fi supusă aprobării conducerii Consiliului Județean Suceava, instituția tutelară a spitalului.