Creativitatea și inventivitatea studenților de la Facultatea de Inginerie Alimentară a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava au fost premiate, sâmbătă, în cadrul FIA Food Fest 2022, manifestare științifică desfășurată sub patronajul Ministerului Educației. Aflat la a treia ediție, evenimentul are ca scop încurajarea creativității studenților și facilitarea contactului cu companiile din domeniul industriei alimentare, după cum a declarat la deschidere prorectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian. De asemenea, potrivit decanului facultății, prof. univ. dr. Mircea Oroian, se urmărește mobilizarea studenților în dezvoltarea de produse alimentare noi și de a-i familiariza cu lanțul de producție, de la concepție până la realizarea efectivă. Totodată, este un bun prilej pentru recrutarea studenților de către companiile de profil.
La competiția organizată sâmbătă au participat 25 de grupe de studenți de la FIA, cu produse originale, fie prin ingredientele folosite, fie prin asocieri inedite ale acestora sau prin destinațiile speciale – produse pentru persoane care suferă de boala celiacă, de intoleranță la lactoză sau de diabet.
Printre ingredientele la care au apelat studenții au fost făina din greieri, o făină hiperproteică achiziționată din Thailanda, la prețul de 300 de lei/kg, amarantul - o pseudocereală veche, bogată în minerale, fără gluten, ghimbirul, avocado, ananasul, nucile, prunele, dar și urda, păstrăvul, urzicile, făina de orez, de cânepă, ștevia, spanacul etc.
Premiul I a fost obținut de produsul „Vegan Sticks”, realizat de studenții Alexandru Marian Fîrcal, Bianca Mihaela Drob și Andreea Ioana Popescu.
Premiul II a fost acordat pentru două produse: „Batonul Bukovina”, cu urdă dulce, hrișcă, amarant și quinoa, creat de studenții Sabrina-Lorena Agafiței, Alexandra-Ionela Miron, Raluca-Florentina Loghin și Valentin Gabriel Ababei, și „Ginger ice cream”, înghețată de ghimbir, creată de studenții Flavius Axinte și Paul Gârbea.
Cu premiul III au fost răsplătite trei produse: Brioșe cu făină de greier, realizate de studenții Petruț-Mircea Șestac, Andreea Haina și Mariana Prelipcianu; Pâine cu prune și miez de nucă, a studenților Victoria Fiodor și Cristina Gavril; Spinach roll meat, rulouri de carne și spanac, realizate de studenții Roxana Sibnische, Tudorița Chicaroș și Cristian Mititiuc.
Mențiune au primit produsele: Purple delice, un iaurt cu lapte pasteurizat, merișoare și fibre de citrice, realizat de studenții Marina Axentii, Nicu State și Florentina Țehanciuc; Cremă de păstrăv afumat cu smântână și spirulină, realizat de studenții Marina-Dumitrița Ciubotariu, Andrei Boldea-Chirilă, Maria-Nicoleta Mușină și Gheorghiță-Andrei Chirilă; Briorons, un desert cu gem de portocale, jeleu din suc de portocale și macarons, realizat de studenții Debora-Adina Zegrea, Polina Timuș, Ionuț Preda, Andrei-Nicolae Toma și Ana Cristina Colnicianu; Băutură aperitiv din ananas, realizată de studenții Klausz-Roland Balla, Vasile-Georgian Cârșmariu și Vlad Monor.
Studenții au muncit circa 100 de ore pentru fiecare produs din competiție
Alte produse cu care studenții au participat la ediția din acest an a competiției FIA Food Fest au fost înghețata de avocado - avocream; biscuiții fără gluten „Zori de zi”; praline din ciocolată neagră cu cremă din semințe de amarant; ciocolata cu cătină „Buchenland”; minitarta clepsidră cu coacăze, cătină şi jeleu de pere; desertul cu fructe și spanac „Miracolul primăverii”; „Liv”; alvadolce; tartoleo; plum cider (cidru de prune); cheesecake special; cake nuts și „Greenettles” - sărățele cu urzici.
Decanul Mircea Oroioan a afirmat că fiecare produs a însemnat circa 100 de ore de muncă din partea studenților. Juriul a fost format din 7 absolvenți ai FIA, dintre care 6 lucrează la firme sucevene din industria alimentară: Facos, Mopan, Betty Ice, Bermas, Mărțișorul și Danilevici și unul la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți. Costurile de organizare, inclusiv premiile acordate studenților, s-au ridicat la aproximativ 20.000 de lei, potrivit decanului Oroian, și au fost acoperite de universitate și de companiile partenere.