O delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care pregătește raportul „Consecințele umanitare şi migrația internă și externă în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a fost în vizită, vineri, la centrul pentru refugiați de la Siret și la Centrul European Logistic pentru Refugiați de la Salcea. Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a informat că din delegație au făcut parte Pierre-Alain Fridez, parlamentar elvețian, Diana Stoica, deputat, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, și Tatiana Termacic, din staff-ul APCE.
La Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret prefectul a prezentat modul de organizare, fluxurile informaționale și modalitățile de răspuns ale autorităților sucevene implicate în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.
„Județul Suceava, aflat în prima linie, poartă o responsabilitate substanțial crescută, creând mecanisme și măsuri de integrare și protecție ale refugiaților ucraineni, preluate la nivel național. Societatea civilă, autoritățile publice locale, instituțiile publice au fost prezente atunci când vecinii noștri au avut nevoie, alocând cu generozitate resurse din primul moment. O vom face în continuare, fiind datoria noastră umană, dar și dovada că împărtășim valorile europene pe care a fost clădită UE”, a arătat Alexandru Moldovan.
Acesta a mai spus că, în contextul gestionării crizei refugiaților din Ucraina, statele membre UE „se confruntă cu provocări similare”, însă modalitatea în care a răspuns societatea civilă din România și profesionalismul instituțiilor publice din zona frontierelor l-au determinat să susțină în fața raportorului Comisiei APCE pentru migrație necesitatea „creionării corecte a mecanismelor de sprijin financiar pentru țările din prima linie și dobândirea statutului de stat membru al spațiului Schengen”.