Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava derulează, începând cu anul școlar 2020-2021, un proiect de parteneriat european în cadrul programului Ersamus + intitulat „MosaicArt:EachMosaichasastoryto tell”. Astfel, în perioada 18 - 22 aprilie 2022, un grup format din patru elevi: Ștefan Găleanu, Angelica Dochia (clasa a XII-a), Claudia Lungu (clasa a XI-a) și Anastasia Olariu (clasa a X-a), împreună cu profesorii Monica-Petruța Arotăriței și Iulian Augustin Asimionesei, au participat la o activitate transnațională de învățare în localitatea Gaziantep din Turcia. Sucevenii au avut oportunitatea de a vizita Muzeul Mozaicului Zeugma, cel mai mare muzeu de mozaic din lume, de a lua parte la ateliere de lucru folosind tehnica mozaicului, în cadrul centrului Jale Tekinalp Mosaic Art Center.
Proiectul de parteneriat strategic Erasmus+KA227 între școli din Polonia, Turcia, Portugalia, România și Italia areca obiective creșterea aprecierii pentru artele plastice, elevii devenind astfel mai conștienți de calitățile estetice, armonia diferitelor culori, tonuri și nuanțe. „În acest mod, elevii vor dobândi o mai bună familiarizare cu elementele fundamentale ale unui meșteșug care necesită dexteritate manuală, măiestrie și muncă meticuloasă. Fiind inspirați de lucrările maeștrilor, aceștia vor avea ocazia să-și exploreze propria creativitate.Astfel, poveștile descrise în mozaicuri, poveștile artiștilor care le-au realizat și evenimentele istorice care au condus la crearea acestor opere de artă îi vor ajuta pe elevi să stabilească legături culturale mai strânse, să aibă un sentiment mai profund de apartenență și să fie mai responsabili față de patrimoniul european. Proiectarea unui mozaic și planificarea implementării acestuia este o sarcină complicată, care necesită gestionarea eficientă a timpului, instrumentelor și materialelor disponibile”, au transmis coordonatorii grupului de elevi.
Acest proiect continuă, în perioada 1- 8 mai, cu o nouă mobilitate în orașul Anzio din Italia, mobilitate la care iau parte profesoara Raluca Schipor Baban, alături de inspectorul școlar pentru arte Loredana Ceică și elevele Andra Ichim, Ioana Strugaru, Elena Cimpoeșu și Ariana Iacob (clasa a XI-a).