Primăria Fălticeni va încheia în perioada următoare un acord de cooperare cu orașul italian Chieri, din Zona Metropolitană Torino. Conform primarului Gheorghe Cătălin Coman, această cooperare are la bază o inițiativă a Consulatului General al României la Torino, care are ca scop întărirea relațiilor de cooperare româno–italiene între comunitățile locale.
Cooperarea dintre municipiul Fălticeni și orașul Chieri, provincia Torino, Italia vizează dezvoltarea cunoașterii reciproce și prietenia dintre locuitori celor două așezări, oferind acestora oportunitatea de a descoperi valoarea conferită de diversitatea culturală în Uniunea Europeană. Prin semnarea acestui acord, părțile își propun să dezvolte relațiile dintre propriile lor comunități, printr-o activă participare la nivel local, respectiv să încurajeze cooperarea între localități și schimbul de bune practici în domenii de interes comun cum ar fi protecția mediului, orașe inteligente, schimburi între administrațiile publice locale, activități economice de interes comun, turism, cultură și sport, sănătate publică, educație. Conform legislației, în urma demersurilor făcute, au fost obținute avizele de oportunitate din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Ministerului de Externe al României.
„În urma demersurilor făcute, Consulatul General al României la Torino, respectând legislația din România și Italia, a realizat proiectul acestui acord de cooperare între municipiul Fălticeni și orașul Chieri, provincia Torino, proiect care a fost prezentat administrațiilor locale din cele două localități.
Semnarea unei înțelegeri de cooperare și înfrățire este un instrument facilitator al prieteniei internaționale și al schimbului cultural la nivel local, precum și un mijloc puternic și benefic de consolidare a capacității de dezvoltare economică și socială. Semnarea documentelor oficiale de cooperare dintre cele două părți se va face într-un cadru festiv, la o dată care va fi convenită între cele două părți”, ne-a precizat primarul Cătălin Coman.
Un oraș care s-a impus și prin industria textilă
Orașul Chieri este situat în centura de dealuri care înconjoară Torino, aici existând și ocomunitate românească care organizează mai multe evenimente destinate tuturor locuitorilor acestei localități unde românii trăiesc și muncesc, integrați pe deplin în societatea din care fac parte.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, orașul era cunoscut pentru comerțul și fabricarea textilelor, la sfârșitul secolului al XIX-lea producția de textile originară din Chieri jucând un rol proeminent chiar și în târgurile internaționale de textile. Între anii 1950 și 1970 a avut loc o migrație masivă din regiunea Veneto și din sudul Italiei către marile centre industriale din nordul Italiei, cum ar fi Milano și Torino și zonele adiacente. Acest lucru a dus la creșterea populației, de la aproximativ 14.000 de locuitori imediat după al Doilea Război Mondial la 30.000 de locuitori în puțin mai puțin de trei decenii.
Ultimii ani ai secolului al XX-lea au fost martorii declinului industriei textile din oraș, deoarece numeroase fabrici au fost forțate să se închidă din cauza presiunii concurenței din partea centrelor de producție mai ieftine din subcontinentul indian și Orientul Îndepărtat. Acest lucru este contracarat prin înființarea unei noi zone industriale în afara orașului, precum și prin redescoperirea și reamenajarea importantei moșteniri culturale și istorice a Chieri. Astăzi, Chieri este un centru în creștere pentru furnizarea unui portofoliu variat de servicii comerciale, de retail, financiare și terțiare.