Așteptat joi la amiază la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți pentru a fi audiat și pus sub acuzare pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, activistul de mediu Tiberius Gheorghe Vatamaniuc nu s-a prezentat. Polițiștii l-au căutat inclusiv la domiciliul său, dar în zadar. Reporterii cotidianului Monitorul de Suceava au reușit să îl contacteze pe Tiberius Vatamaniuc pe WhatsApp, ocazie cu care acesta a spus că este internat la o clinică din Cluj, unde se va opera după ce a suferit o fractură de piramidă nazală. Acesta a refuzat să precizeze care este clinica respectivă, dar a declarat că se va prezenta la audieri după ce se va externa, sens în care ar fi avut și o discuție la telefon cu un ”ofițer de poliție”. Tiberius Vatamaniuc susține că a fost lovit cu o bâtă de una dintre persoanele pe care ulterior le-a urmărit cu mașina, iar lovitura primită i-a provocat o fractură de piramidă nazală.
Între timp, o parte din evenimentele care s-au soldat cu moartea unui om și rănirea gravă a altuia s-au lămurit. În noaptea de luni spre marți, un echipaj al Poliției Marginea care se afla în misiune la Sucevița a observat în jurul orei 0.30 un autovehicul care circula cu mare viteză. Agenții au făcut semnele legale de oprire, dar șoferul le-a ignorat. Imediat, din spate a apărut autoturismul marca Audi condus de Tiberius Vatamaniuc. Și acesta a ignorat semnalele polițiștilor, care s-au urcat în mașină și au plecat în urmărirea celor două mașini. La scurt timp, le-au pierdut din vizor deoarece atât BMW-ul cât și Audi-ul goneau cu circa 200 km/h.
Tiberius Vatamaniuc a încercat să scape cu fuga de polițiști, dar a fost imobilizat
După aproximativ doi kilometri, poliţiştii au observat autoturismul marca Audi, iar din acesta a coborât un bărbat care a fugit. Polițiștii l-au urmărit circa 50 de metri și au reușit să îl imobilizeze, iar ulterior l-au dus la secție. S-a constatat că este vorba de Tiberius Gheorghe Vatamaniuc și că emană halenă alcoolică. Activistul de mediu a refuzat să sufle în etilotest, dar a consimțit să meargă la spital și să i se recolteze probe de sânge. Rezultatul a fost o alcoolemie de 1,97 la mie în sânge, ceea ce înseamnă dosar penal.
Întrebat de ce a încercat să fugă de polițiști, Tiberius Vatamaniuc a spus: ”eram băut”. El a negat în continuare că ar fi acroșat BMW-ul care a ajuns în albia râului Sucevița, accident care a dus la decesul lui Adrian-Ilie Mihalescu, de 34 de ani, din Marginea, și la rănirea gravă a șoferului, Dionisie Rotar, de 47 de ani, tot din Marginea. O expertiză tehnică se va face în acest caz, ocazie cu care se va stabili dacă a existat vreun contact între Audi și BMW înainte ca ultimul autovehicul să părăsească șoseaua și să ajungă în albia râului Sucevița. Din primele date, în apropierea unui pod care traversează râul Sucevița, într-o curbă la dreapta, șoferul a pierdut controlul asupra volanului. Mașina a intrat pe contrasens, a mers aproape 40 de metri pe spațiul verde, a scos din rădăcini un copac, iar apoi s-a răsturnat în albia râului Sucevița. Cei doi bărbați au rămas încarcerați și a fost nevoie de intervenția echipajelor specializate ale ISU Suceava pentru a fi scoși dintre fiarele contorsionate.
Trimis în judecată anul trecut sub acuzația că a condus o mașină deși avea permisul anulat
Tiberius Vatamaniuc are în spate un ”pomelnic” întreg de fapte penale, precum și condamnări definitive în unele dosare. Ultima oară a fost trimis în judecată anul trecut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, alături de alți patru indivizi din Rădăuți și Sucevița, într-un dosar care îl are pe el în prim-plan.
Tiberius Gheorghe Vatamaniuc, condamnat în trecut pentru tentativă de omor, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj, va fi judecat în acest caz pentru ”conducere fără permis” și ”instigare la participație improprie la fals intelectual”. Acesta este acuzat că a condus o mașină pe raza comunei Vicovu de Jos, având permisul de conducere anulat, avariind un gard și plecând de la fața locului. Ulterior, consăteanul Bogdan Constantin Serafimovici, în vârstă de 31 ani, din comuna Sucevița, a susținut și a dat declarații cu privire la faptul că el a condus respectiva mașină, nicidecum Vatamaniuc.
Mai mult, pentru susținerea acestei variante, au dat declarații și Florin Țugui, în vârstă de 36 de ani, zis „Kempes”, Ionel Baranovschi, de 32 de ani, și Vasile Cîrstean, zis ”Bilgher”, în vârstă de 44 de ani, toți din municipiul Rădăuți, care sunt puși sub acuzare în acest dosar pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă.
Polițiștii care s-au ocupat de caz sunt convinși că toată această poveste a fost pusă la cale de inculpați, pentru a-l salva pe Vatamaniuc din situația delicată din punct de vedere judiciar. Acesta a fost eliberat condiționat, iar o nouă condamnare pentru o infracțiune i-ar aduce o pedeapsă cumulată și cu ce nu a executat din urmă.
Faptele pentru care a fost condamnat Tiberius Vatamaniuc
Tiberius Gheorghe Vatamaniuc a fost condamnat pentru tentativă de omor la 7 ani și 6 luni de închisoare, sentinţa rămânând definitivă în martie 2013.
Faptele s-au petrecut în noaptea de 12 spre 13 august 2011, în incinta Clubului River din Rădăuţi. Conform anchetei procurorilor, Vatamaniuc a încercat să-l lovească în cap cu o sabie, cu o lamă de 68 de cm lungime, pe un tânăr din Volovăţ, acesta din urmă scăpând după ce a reuşit să pareze cu mâna lovitura. El a fost tăiat adânc în zona cotului, iar pentru îngrijiri medicale a avut nevoie de o perioadă de 56-58 de zile.
Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, autorul a acţionat după un conflict spontan cu victima, pe fondul consumului de alcool. A intrat cu sabia în club şi s-a îndreptat spre victimă, lovind-o fără ezitare.
Ieşit din local, Vatamaniuc s-a urcat într-o maşină de teren (un Mitsubishi Pajero) şi a intrat cu autoturismul pe terasa localului, provocând pagube mari, dar şi foarte multă panică printre zecile de clienţi martori la nebunia din acea seară.
Pe lângă tentativă de omor, el a fost judecat și pentru ultraj contra bunelor moravuri şi pentru port fără drept de armă albă.
Eliberat condiționat după această faptă, Vatamaniuc nu a rezistat prea mult în libertate.
În octombrie 2018, bărbatul a făcut un scandal monstru la Spitalul Municipal Rădăuți, tulburând ordinea şi liniştea publică. Furia acestuia s-a declanșat mai ales când a dat cu ochii de un poliţist pe care îl cunoștea de mai multă vreme.
Pentru aceste fapte Vatamaniuc a primit 1 an și 4 luni de închisoare.
După eliberare, Vatamaniuc a început să apară în mediul online în postura de activist de mediu.