Ieri după-amiază, începând cu ora 16.00, în sala Auditorium „Joseph Schmidt” din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava a avut loc deschiderea oficială a celei de a IV-a ediții a lucrărilor Conferinței Naționale a Comunității Educație pentru Știință (CNCES). La evenimentul educațional organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Național pentru Fizica Pământului și Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, participă în acest an circa 200 de profesori și cercetători din România, Republica Moldova și Ucraina.
Cuvântul de deschidere l-a avut rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care a salutat deschiderea lucrărilor conferinței, vorbind despre tema situațiilor de criză a evenimentului, între care și pandemia de Covid-19: ”Unele studii legate despre efectul pandemiei asupra Educației STEM, o temă a conferinței noastre din aceste zile, au reliefat o dezvoltare a componentei cognitive, lucru oarecum normal și logic datorită accentului pus pe digitalizare, în detrimentul celei afective. Dacă progresul educației STEM ne îndreaptă cu pași repezi spre cea de a patra Revoluție Industrială, rămâne să ne îndreptăm cu toții și poate să găsim câteva răspunsuri despre care va fi structura umană a celor care vor conduce lumea în această direcție. Cât de mult va fi afectat pandemia structura afectivă și emoțională, sau nevoia și capacitatea de comunicare și interacțiune a studenților noștri. Cu siguranță unele răspunsuri le veți da dumneavoastră în dezbaterile din aceste zile.”
A urmat și salutul rectorului Marian Preda de la Universitatea București, care a spus: ”Vă salut pe toți și îi salut cu drag pe participanții din Republica Moldova și din Ucraina, pentru noi prezența lor fiind extrem de importantă, mai ales în aceste vremuri.”
Mesaje de salut au venit și din partea organizatorilor, precum cercetătorul Mihai Radu de la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, precum și prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul USV, alături de prefectul Județului Suceava, Alexandru Moldovan. Programul serii a fost presărat cu momente artistice pentru audiența venită de pretutindeni.
Astăzi vor demara ateliere de lucru, mese rotunde, sesiuni de prezentări şi dezbateri, vizite de lucru în laboratoare de cercetare şi expoziţii interactive, care sunt dedicate comunicării de bune practici în predarea și promovarea științelor și a carierelor în știință, în educația formală, precum și în cea non-formală. Detalii privind programul manifestării pot fi consultate pe pagina web https://cnces.educatiepentrustiinta.ro/ro, precum şi pe pagina de facebook asociată,https://fb.me/e/1GSGSjhax, unde vor avea loc şi transmisiuni live de la lucrările conferinţei.