Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 96 (8013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Uzurparea funcției

Șefi de la Lidl și de la o firmă de pază, trimiși în judecată într-un alt dosar privind blocarea roților la mașini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un alt dosar de proporții privind scandalul de acum câțiva ani cu privire la blocare roților mașinilor în parcările marilor magazine, măsură luată de agenții de pază în baza unui regulament intern al centrelor comerciale, a ajuns pe rolul Judecătoriei Suceava.

După o anchetă complexă, cu aproximativ 40 de părți vătămate, polițiștii de la Biroul Rutier Suceava, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au dispus trimiterea în judecată a unor persoane cu funcții de conducere de la magazinele Lidl, respectiv de la o firmă de pază.

Ancheta vizează acțiuni de blocare a roților la mașini din parcările a trei magazine Lidl din Suceava, respectiv cele din Obcini, Burdujeni și de lângă Bazar.

 

”O eventuală blocare a autovehiculului poate fi făcută doar de polițistul rutier, în anumite condiții, și nu de agentul de pază”

Pentru cine nu își mai aduce aminte, la mai multe magazine mari din Suceava s-a afișat un regulament intern prin care mașinile care staționau peste timpul prevăzut în regulament erau indisponibilizate, adică se aplica un sistem de blocare a roților. Ulterior, proprietarul mașinii trebuia să achite o taxă pentru a obține deblocarea. Operațiunea era efectuată de agenții de pază de la firma care avea contract cu magazinul, însă aceștia nu făceau decât să execute dispozițiile șefilor.

Conform anchetei finalizate cu trimiterea dosarului în instanță, pentru că parcarea era și este deschisă circulației publice, se supune regulilor OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, prin urmare o eventuală blocare a autovehiculului poate fi făcută doar de polițistul rutier, în anumite condiții, și nu de agentul de pază sau de alt angajat de la centrul comercial. Cel puțin aceasta este interpretarea polițiștilor și procurorilor care au trimis în judecată mai mulți inculpați, cerând judecarea și condamnarea acestora pentru infracțiunea de uzurparea funcției.

 

Acuzații în dosar - Agenții de pază dădeau amenzi în baza unor procese verbale aproape identice cu cele ale polițiștilor

În anchetă se reține că agentul de pază aplica pe una din roți un dispozitiv de blocare și refuza să îl înlăture până când deținătorul auto nu achita suma de 100 de lei.

Anchetatorii au mai constatat, ca particularitate în cazul Lidl, că pentru a da un aspect de legalitate acestei acțiuni, agentul de pază încheia un proces-verbal de constatare similar (aproape identic) cu procesele verbale de constatare a contravenției încheiate de polițiști. De aici a fost reținută infracțiunea de uzurparea funcției.

 

Apărarea celor acuzați. Lista celor trimiși în judecată în noul dosar

Apărarea celor vizați de anchete a fost că aceste parcări nu intră în categoria de drum public, ci au utilitate privată, fiind destinate accesului în incinta centrului comercial. Acest argument, bazat pe unele interpretări ale legii, este respins total de anchetatori. Sigur, judecătorii sunt cei care trebuie să dea un verdict și ei vor stabili dacă inculpații trebuie sau nu condamnați.

Un dosar similar, privind Iulius Mall, se află de mai multă vreme pe rolul Judecătoriei Suceava, tot în urma unei anchete a polițiștilor de la Biroul Rutier Suceava.

Revenind la dosarul privind magazinele Lidl, procurorii au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați: Cristian Mihalache, Valeriu Ciprian Cârnu, Silvian Pena – prin SC Guard ONE, Cornel Donisan, Sergiu Fală, Draga Alexandra Mihăescu.

Procesul cu șase inculpați și peste 40 de părți civile a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava, fiind în faza de cameră preliminară.

Aceste procese se anunță de lungă durată, având în vedere numărul foarte mare de audieri care trebuie efectuate. Dovadă în acest sens este faptul că dosarul similar trimis în instanță acum aproximativ un an și jumătate este tot în faza de cameră preliminară.  

Inculpații amintiți în material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință finală a judecătorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șefi de la Lidl și de la o firmă de pază, trimiși în judecată într-un alt dosar privind blocarea roților la mașini.
 Vizualizări articol: 3419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Șefi de la Lidl și de la o firmă de pază, trimiși în judecată într-un alt dosar privind blocarea roților la mașini3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei