Este arhicunoscută butada lui Mark Twain: „Politicienii, ca și scutecele, trebuie schimbați des! Din același motiv!”. Mă întreb și vă întreb cine și ce ar da ceva la schimb pentru un politician? Nu am ca răspuns decât niște „considerente” pe care hârtia nu le suportă și orice judecător s-ar autosesiza și m-ar amenda, cel puțin!
Fără politicieni, partide și competiția dintre ele nu se poate, decât dacă dorim în regim autocratic (vezi Rusia, Coreea de Nord, Iran, China). A propos: de ce nu emigrează nemulțumiții de democrație în aceste țări? Doar invers?
De ce și cum îi alegem este întrebarea capitală, dacă vrem ca lucrurile să meargă și nemulțumirile să scadă? Îmi permit, datorită vârstei și experienței politice, să vă sugerez câteva criterii, care dacă se aplică, vă vor salva de „abureala” discursului și a promisiunilor politice!
În primul rând, consider că cel care mă reprezintă trebuie să fie mai inteligent decât media (în folclor se spune: „mai bine cu un deștept în pierdere, decât cu un prost la câștig”). Mi-e groază de prostul harnic! Ce face el, nici Academia Română nu repară!
Este de dorit ca cel pe care îl vrem în frunte să fie pregătit pentru funcție, nu să se califice la „locul de muncă”! Câți parlamentari se pricep la procesul de elaborare a legilor și câți membri ai guvernului stăpânesc cerințele ministerului pe care îl conduc? Pentru răsplătirea celor loiali partidului se pot găsi funcții potrivite!!
Ar mai trebui ca cel care ne conduce să aibă principii în viață, inclusiv în politică! Să fie consecvent în susținerea lor, dar să aibă și capacitate de a negocia și a face compromisuri (democrația funcționează și prin „arta compromisului”). Prea des auzim considerații politice de tipul: e PSD-ist, e PNL-ist, e USR-ist în sens peiorativ și de desconsiderare a celuilalt. Peste tot sunt buni și răi, nu doar de gură!
Îmi plac politicienii care vor să lase ceva în urmă după mandat, funcție administrativă, reprezentare națională etc.! După Ticu Dumitrescu a rămas legea, chiar ciuntită, care-i poartă numele. La Brăila se vorbește despre podul de peste Dunăre ca „Podul lui Tudose”; se recunosc meritele fostului premier în lobby-ul pentru zona care l-a votat! Refuz să privesc prin zona noastră!
Cer mult din partea politicienilor? Da! Dar ei trebuie să fie peste media votanților, să fie reprezentativi, să fie „la crème de la crème”, cum zic francezii! Și nu se referă la crema de ghete!!
Dan Strutinschi
P.S. SRI și SIE își vor da acordul pentru investițiile străine în România! Ar trebui un astfel de acord și pentru perioada optimă de semănat/recoltat, creșterea bovinelor, oficierea căsătoriei, momentul procreării pentru a se asigura urmași de calitate pentru cei care au gândit actul normativ! Perpetuați prostia!