În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava au efectuat peste 130 de controale, la nivelul întregului județ, vizând respectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor. În urma acestora, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 73.000 de lei și au fost trimise la neutralizare zeci de kg de produse alimentare neconforme, care ar fi putut afecta sănătatea consumatorilor.
Conform directorului executiv al DSVSA, dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, în perioada 28 martie – 21 aprilie 2022, echipe de inspectori au efectuat, la nivel judeţean, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în: 44 de obiective din sectorul unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, pensiuni turistice; 53 unităţi de tipul magazine alimentare, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, carmangerii; 15 pieţe agroalimentare/târguri expoziții alimente etc.; 14 de mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii; 3 târguri/oboare unde se comercializează animale vii; 2 ferme de păsări.
Numărul total al unităților verificate este de 131.
Deficienţele constatate de inspectorii DSVSA, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 18 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 72.900 de lei, şi aplicarea a 12 avertismente scrise.
„De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare 41,5 kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor (8 kg produse din carne, 33,5 kg peşte şi produse din pescuit)”, a precizat directorul executiv adjunct al DSVSA, dr. Dănuț Corneanu.
Dintre neconformităţile constatate și sancţionate: desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; lipsa implementării corespunzătoare a programului de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul animalelor vii; animale neidentificate şi fără documente sanitare veterinare).
DSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.