Poetul Mihai Leonte, Cetăţean de Onoare al comunei Buneşti (din anul 2002), membru al Ligii Scriitorilor din Romania, Filiala Banat, iniţiatorul Proiectului de carte „Din tainele… vieţii” prin care a încurajat românii din întreaga lume să scrie şi să publice poezie, a încetat din viață, luni, în a doua zi de Paște,a anunţat primarul comunei Buneşti, Ioan Ştefan.
În anul 2014, în satul natal Petia, comuna Buneşti, au fost inaugurate Biblioteca Sătească „Mihai Leonte” şi Muzeul Sătesc, în care a fost expusă toată creaţia literară a poetului Mihai Leonte, iar una dintre camerele muzeului a fost reconstituită după modelul uneia dintre odăile casei în care a copilărit.
Poetul Mihai Leonte a devenit un nume cunoscut în întreaga lume prin intermediul creaţiilor sale tipărite în mii de exemplare, care au străbătut lumea pentru a ajunge la cititor.
Mihai Leonte a plecat din Buneşti, în anul 1955, la Şcoala Profesională de Mineri din Zlatna. După absolvirea acestei şcoli a profesat meseria de miner şi maistru miner subteran până a ieşit la pensie în anul 1990. În cei peste 30 de ani petrecuţi în subteran a scris şi a fructificat talentul scriitoricesc în manifestările organizate la Cluburile minerilor, Casa de cultură, reviste literare, ziare locale, debutând publicistic pe 4 iunie 1963 în ziarul raional Turda Nouă. A păstrat manuscrisele creaţiilor sale încă din anii când a lucrat în subteran, iar unele chiar din anii şcolii profesionale, având publicate creaţii datate din anul 1958 până în 2020, în aproape 20 de volume tipărite.
I-a încurajat pe români să îşi publice creaţiile literare
Din anul 2006 iniţiază Proiectul de carte „Din tainele… vieţii” prin care i-a încurajat pe toţi românii, indiferent în ce loc de pe Pământ s-ar afla, să îşi publice poeziile în cărţi care au cutreierat şi vor cutreiera pământul în mii de exemplare: „Spiralele vieţii” - 2006, „Drumurile vieţii” - 2007, „Mirajele vieţii” - 2008, „Izvoarele vieţii” - 2009, „Speranţele vieţii” - 2010, „dăruind României o nouă şi frumoasă imagine realizată de oamenii frumoşi, de oamenii talentaţi, de oamenii care prin lumina scrisului creează pagini noi în istoria acestui neam”, după cum remarca prof. ing. Simina Silvia Şcladan, poet, prozator, publicist.
După ieşirea la pensie, în 1990, pe lângă activitatea literară, a reuşit, împreună cu un grup de pensionari, să înfiinţeze Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Moldova Nouă, care a aderat în 1994 la Uniunea Generală a Pensionarilor din România. Printre acţiunile întreprinse de Mihai Leonte în calitate de preşedinte al CARP Moldova Nouă până în anul 2013, a fost şi aceea a organizării primei Expoziţii Fotografice „Bătrânii noştri” începând din anul 1998. Astfel, a reuşit să aducă anual la Moldova Nouă peste 50 fotografii de la diverse asociaţii fotografice din România, reprezentative pentru bătrânii României. În anul 1999, cu ocazia Anului Internaţional al Persoanelor Vârstnice, la propunerea lui Mihai Leonte, Poşta Română a emis un set de 7 cărţi poştale, eveniment consemnat şi de presa filatelică italiană.
A revenit cu mare drag în satul natal
Poetul Mihai Leonte a revenit cu toată dragostea în satul natal şi mereu, prin versurile sale, cu nostalgia deosebită, umezită de lacrimi, şi-a exprimat dragostea şi ataşamentul pentru aceste locuri frumoase în care a copilărit şi pe care niciodată nu le-a uitat.
„Pe 25 aprilie, a plecat la ceruri prietenul nostru drag, poetul Mihai Leonte. Născut la data de 19 ianuarie 1941, în comuna Buneşti, Mihai Leonte a scris despre satul natal nenumărate volume de poezie dintre care aş vrea să amintesc: Nostalgii, Valenţe medii, Reverii adverse, Meditaţii admise, Agate magice, Spiralele vieţii, Drumurile vieţii, Armonii majore, Universul bucuriei, Freamăt de dor…
Înmormântarea va avea loc în localitatea unde a locuit, Moldova Nouă, miercuri, 27 aprilie 2022, ora 13,00. Îngerii să vegheze drumul tău lin către Dumnezeu. Sincere condoleanţe!”, a precizat Ioan Ştefan, primarul comunei Buneşti.
Ca un semn de respect ce-l poartă locuitorii satului Petia, Consiliul Local al comunei Buneşti a hotărât la sfârşitul anului 2009 ca uliţei pe care s-a născut Mihai Leonte să i se atribuie numele „Poet Mihai Leonte”.