Proiectul-concurs „Tradiţie creştină – oglindită prin datini și obiceiuri pascale”, ediția a II-a, inițiat de Școala Gimnazială Poiana Stampei, a adunat și în acest an parteneri din patru județe.
Organizatorii și-au propus prin acest proiect păstrarea și promovarea tradițiilor autentice, schimburi de bune practici cu școlile implicate în proiect, participare la expoziții, concursuri, festivaluri de profil, ateliere de creație, proiecții de filme cu tematică religioasă.
Școlile implicate în proiect urmăresc să motiveze copiii să sărbătorească în mod inedit Paștele (și prin colaborare/ participare în sistem online), să ofere tuturor ocazia să se implice în activităţi cultural-educative cu aspect religios și practic-aplicativ, să valorifice tradițiile și obiceiurile bucovinene în manifestări care să le certifice valoarea, originalitatea și continuitatea.
Prof. drd. Dorina Paicu, coordonatoarea proiectului, ne-aenumerat câteva dintre activitățile desfășurate în această perioadă: „Tradițiile nu așteaptă vremuri mai bune!”; „Școala de încondeiat”; „Mesagerii sărbătorii bucuriei”; „Colinda pascală și drumul spre cer”; „Sărbătorile de Paște în localitatea mea”.
Pe lângă participarea elevilor de la Cercul „Micii meșteșugari”, de la Școala Poiana Stampei, la Concursul „Tradiție-valoare sacră” de la Ciocănești, unde au obținut rezultate meritorii, una dintre cele mai frumoase acțiuni: ateliere demonstrative de artă populară.
Ateliere de creație
În școală s-au organizat ateliere de creație (încondeiere ouă – prof. drd. Dorina Paicu și cusut – prof. Rodica Hrincescu), cu participarea directă și indirectă a școlilor partenere, în cadrul cărora copiii participanți și-au demonstrat talentul și creativitatea.
Cu certitudine, ei vor fi viitorii organizatori de evenimente culturale, formându-se în spiritul valorilor adevărate și al credinței strămoșilor noștri. A fost un bun prilej de întâlnire a elevilor cu meșteri populari, membri ai Asociației „Vechea Bucovină”, Victoria Candrea și Lucica Pralea Spânu, care vor transmite mai departe, în acest mod, meșteșugul autentic.
„Extrem de încântați au fost elevii de la Școala 165, București (împreună cu care școala derulează și parteneriatul <Punți între sat și oraș>) , care au avut prilejul, pentru prima dată, să afle tainele încondeierii ouălor, în cele două tehnici folosite în zonă, respectiv oul pictat și oul în ceară”, ne-a mai spus prof. drd. Dorina Paicu.
Următoarele activități sunt participarea la manifestarea anuală „Joia Mare la Poiana Stampei”, apoi la Concursul interjudețean „Paștele din sufletul copiilor”, ce se va desfășura în localitatea Vlădeni, Botoșani.
Parteneri în proiect sunt: Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava – prof. Daniela Ceredeev - inspector școlar religie; Școala nr. 165, Sector 4, București; Școala Gimnazială Ciocănești; Școala Gimnazială Coșna; SPS Câmpulung Moldovenesc; Școala nr. 1, Dej; Școala Gimnazială Vlădeni, Botoșani, Școala Mărișelu, Bistrița-Năsăud. Partener media: Radio România Actualități, reprezentat de prof. Mihaela Buculei, care activează și la Palatul Copiilor Suceava.