Foarte multă lume a fost surprinsă ieri de faptul că pinii de la marginea drumului județean spre Aeroportul Suceava, de pe partea dreaptă, sunt puși la pământ unul după altul, indiferent de mărime și grosime. Cei mai mulți oameni s-au revoltat de faptul că sunt tăiați zeci de pini, cei mai vehemenți inflamând rețelele de socializare cu mesaje precum ”masacrul pinilor” de la Salcea.
Contactat de Monitorul de Suceava, primarul din Salcea, Ezekiel Belțic, a declarat că este vorba de un proiect al Consiliului Local Salcea, pe care îl susține, evident, și el, prin care va fi amenajat un trotuar pentru cetățeni, pe 1,2 kilometri, pe partea dreaptă, cum se merge de la Plopeni spre Aeroport. Practic, este vorba de zona unde sunt case și automat sunt și oameni care se deplasează pe acolo și pe jos.
Primarul a dat asigurări că există toate avizele necesare, de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, aviz de la Poliția Rutieră, inclusiv autorizație de exploatare de la ocolul silvic.
O lucrare necesară în mod evident. Se pune întrebarea dacă pinii nu puteau fi totuși salvați
În mod cert, pe un astfel de drum, cu valori de trafic tot mai mari, un trotuar pentru localnici era necesar, un accident grav cu o mașină care să lovească un pieton fiind doar o chestiune de timp.
Oamenii se deplasau practic pe drum, neexistând acostament, iar la unele ore mașinile merg spre aeroport una după alta. Zilnic, sunt copii care merg la școală pe acest drum. Sigur, nu vorbim de un mare trafic pietonal, însă în mod cert drumul este folosit și pentru deplasarea pe jos.
Aspectul discutabil din punctul nostru de vedere este legat de soluția găsită, tăierea completă a pinilor pe respectiva porțiune.
Primarul spune că soluția înglobării acestora în trotuar era una discutabilă pentru că nu mai ajungea suficientă apă la rădăcină și se ajungea la uscarea copacilor.
În plus, spune primarul, localnicii din Plopeni au cerut în majoritate să scape de acești pini din mai multe motive. Unul ar fi legat de rășina căzută din aceștia pe casele și mașinile lor, iar al doilea de faptul că perdeaua de pini obtura iluminatul public în mare măsură, afectând circulația.
”Există documentația aferentă cu autorizație de exploatare, până nu am avut ultima autorizație de exploatare noi nu am emis autorizația de începere a tăierii pinilor. Toată masa lemnoasă va ajunge la școlile din Văratec și Prelipca, care se încălzesc cu lemn”, a insistat primarul.
El a dat asigurări că nu este vorba de tăierea tuturor copacilor de pe drumul județean 290A, până la aeroport, ci doar de această porțiune de mai mult de un kilometru, de pe un singur sens, unde va fi amenajat trotuarul.
Trotuarul va avea o lățime de 1,5 metri și va fi încadrat de borduri.