Profesioniștii contabili din județul Suceava se alătură protestelor față de promovarea unui proiect de lege prin care se încearcă „sechestrarea și preluarea patrimoniului CECCAR”. Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați – filiala Suceava a transmis că, la nivel central, CECCAR a înaintat o opinie către premierul României, Nicolae Ciucă, cu privire la acest proiect de lege prin care ar urma pierderea independenței profesiei, dar și sechestrarea și preluarea abuzivă a gestionării patrimoniului privat al experților contabili prin preluarea controlului de către stat, printr-o autoritate publică din subordinea Ministerului Finanțelor. În acest context experții contabili suceveni solicită aplicarea unui proiect legislativ transparent, prin deschiderea unei consultări reale cu profesia contabilă, reprezentată de CECCAR, astfel încât această lege să nu afecteze drepturile constituționale ale membrilor acestei structuri.
„După ce activele atractive ale statului s-au împuținat semnificativ, iar criza actuală limitează posibilitatea creării de sinecuri în sistemul public, se pare că se trece în formă organizată la atacarea domeniul privat. Primele ținte: profesiile liberale create de stat pentru a servi interesului public, prin garantarea independenței față de orice sursă de presiune. Perla coroanei, CECCAR, cu un patrimoniu de peste 45 milioane de euro, se pare ca a devenit ținta actuală de interes a <băieților deștepți>”, se arată într-un comunicat al CECCAR, în care se mai precizează că „se pare ca parlamentarii PSD și PNL și-au dat mâna să promoveze modificări în legislația care reglementează profesia de expert contabil și contabil autorizat (OG 65/1994) care să creeze cadrul juridic necesar sechestrării și preluării abuzive a patrimoniului a aproximativ 50.000 de membri. Astfel, prin ocolirea deciziei proprietarilor de drept ai patrimoniului CECCAR, parlamentarii se folosesc în mod abuziv, neconstituțional, de autorități ale statului pentru a asigura preluarea controlului, deși patrimoniul CECCAR este privat”.
Membrii CECCAR mai reclamă și faptul că amendamentele aduse acestui proiect mai vizează, printre altele, restrângerea nejustificată, printr-o măsură pur administrativă, a activităților pe care experții contabili le pot desfășura din anul 1994 în materie de expertiză contabilă judiciară, fără a exista o fundamentare reală cu privire la competențele necesare. Experții contabili susțin că această modificare este contrară jurisprudenței actuale și afectează un drept constituțional al expertului contabil, dreptul la muncă. În final, CECCAR i-a transmis premierului Nicolae Ciucă și faptul că prevederile amendamentelor propuse aduc prejudicii morale și materiale membrilor CECCAR, proprietarii de drept ai patrimoniului, implicit organismului profesional. CECCAR mai susține că profesia contabilă trebuie să își păstreze statutul de profesie independentă, ca toate celelalte profesii liberale.