Lucrările unor artiști plastici contemporani, consacrați sau debutanți, însoțite de vibrația muzicii și a poeziei, le-au trezit entuziasmul celor prezenți vineri după-amiază în Galeria de Artă din Corpul A al USV, cu ocazia unui prim eveniment de acest fel după doi ani de liniște pandemică. În cadrul ”Salonului de Primăvară @ USV”, organizatorul evenimentului, Asociația de Artă ”Nicolae Tonitza”, a expus lucrări ale pictorilor Ana Maria Ovadiuc AMO, Sorin Bărgăoan, Constantin Ungureanu Box, Leonard Adrian Melisch, Mihai Varzari, Marina Pișta, Rodica Maria Iacobescu, Cristina Elena Chiriac, Mihai Pânzaru PIM și Cristina Iacob.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Universității ”Ștefan cel Mare” și al Ministerului Culturii, iar curatorul expoziției, artistul vizual dr. Ana Maria Ovadiuc, a spus în deschidere: ”Ne întâlnim astăzi la acest vernisaj după doi ani de pandemie în care ne-a fost frică pur și simplu să ne reunim în astfel de evenimente. Îi salutăm astfel de Sorin Bărgăoan, Constantin Ungureanu Box care s-a alăturat acestui eveniment și reprezintă Asociația Culturală <Sorocean - Artă, tradiție și cultură> cu lucrări realizate de domnia sa. Le urăm bun venit lui Leo Melish, Mihai Varzari, Marina Pișta cu câteva lucrări, Rodica Maria Iacobescu care a revenit după o lungă perioadă, Cristina Elena Chiriac și Cristina Iacob pentru care ne bucurăm că au revenit alături de noi, Mihai Pânzaru Pim pe care îl așteptăm.”
La vernisaj a fost prezent și Alexandru Flandorfer, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Suceava, care s-a adresat audienței: ”Este unul din primele evenimente la care particip în postura de promotor al culturii la nivel de județ și sunt prezent cu mare bucurie alături de acești artiști. De-a lungul timpului am participat și la alte vernisaje organizate sub auspiciile acestei asociații și sunt fericit că există o asemenea aplecare pentru cultură și spiritualitate într-o lume în care valorile au intrat într-o disoluție totală. Vă doresc multă inspirație și tot binele din lume.”
Lucrările expuse au fost prezentate de drd. Delia Leizeriuc, de la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, care a exprimat faptul că întreaga paletă de lucrări este susținută de calități artistice deosebite, prezentând câteva detalii pentru fiecare artist în parte. Ea a vorbit despre viziunea inconfundabilă a unora dintre creatori, despre coloritul ales și măiestria acestora în reprezentarea temelor.
Partea a doua a evenimentului a beneficiat de implicarea celor de la Asociația Culturală ”Sorocean - Artă, tradiție și cultură”, avându-l în centru pe artistul plastic și poetul Constantin Ungureanu Box. Însoțit de peisajul sonor creat la claviaturi de Daniel Spătar, Ungureanu Box a recitat din volumele sale de poezie, între care ”Alteță, ești frumos ca păcatul!” și ”Lectură pentru pian”, în care, în anii din urmă, a ”pictat cu ajutorul cuvintelor”. L-a secondat prietenul său Constantin Crușneac, cu creații din lirica proprie. Constantin Ungureanu Box a vorbit despre cea care a fost Aglaia Sorocean și ceea ce și-a propus prin înființarea în casa moștenită de la aceasta a fundației care îi poartă numele. El a dezvăluit astfel intenția sa de a folosi spațiul amenajat cu instalație audio-vizuală și instrumente muzicale diverse pentru susținerea unor evenimente culturale începând chiar din primele zile ale lunii mai, când intenționează realizarea unor recitaluri de muzică și poezie.
Astfel de evenimente sunt mult așteptate astăzi de iubitorii artei și culturii, după o perioadă de liniște grea, apăsătoare.