Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunțat că rutele culturale și turistice care includ biserici de lemn și mănăstiri din județul Suceava au fost aprobate prin Planul Național de redresare și Reziliență. Niculai Barbă a arătat că prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost aprobate obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale care vor fi finanțate la nivel național. Barbă a precizat că în lista de obiective care au îndeplinit criteriile pentru a fi promovate în cadrul „Rutei bisericilor de lemn” se numără biserica „Sfântu Dumitru” din Horodnic de Sus, Ansamblul bisericii „Sf. Nicolae” Colacu și biserica de lemn „Sf. Dumitru” din comuna Botoșana.
Pe lista obiectivelor care vor fi promovate în cadrul „Rutei mănăstirilor” se numără mănăstirile Arbore, Humor, Putna și Slatina. O altă rută în care apar obiective din județul Suceava este „Traseul gastronomiei tradiționale românești”, aici fiind incluse produsele gastronomice tradiționale din Ținutul Huțulilor – Fundu Moldovei și Moldova Sulița, produsele gastronomice din Bucovina – Câmpulung Moldovenesc. Vicepreședintele CJ Suceava a mai precizat că tot prin PNRR va fi finanțată promovarea „Rutei satelor cu arhitectură tradițională”, în care au fost incluse gospodăriile din Ciocănești și Brodina, cu precizarea că în fiecare din cele două comune se vor restaura câte opt gospodării tradiționale.
Pe de altă parte, Niculai Barbă a spus că prin ordinul comun al ministerelor menționate anterior a fost aprobată și o listă de obiective care au fost incluse în cadrul rutelor culturale sau turistice în vederea restaurării acestora, tot prin PNRR. Astfel, vor beneficia de lucrări de restaurare bisericile de lemn din Botoșana și Colacu, precum și mănăstirile Slatina și Arbore.
Niculai Barbă a subliniat faptul că documentația pentru includerea acestor obiective incluse în rutele culturale finanțate prin PNRR a fost făcută de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Suceava. El a subliniat că includerea acestor obiective în rutele culturale reprezintă o veste foarte bună, mai ales în această perioadă în care în județul Suceava se derulează proiectul „Paștele în Bucovina”.