Primăria şi Consiliul Local Ciocăneşti, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” prin Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, organizează, în zilele de 9 şi 10 aprilie 2022, Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate. Ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, festivalul desfăşurat în comuna-muzeu Ciocăneşti se va deschide sâmbătă, la ora 10,30, cu partea întâi a Seminarului naţional „Patrimoniul vernacular – Sursă de creştere a potenţialului turistic”.
Între orele 11,00-13,00, la Şcoala Gimnazială Ciocăneşti se va desfăşura cea de-a opta ediţie a concursului interjudeţean „Tradiţie - valoare sacră”, care va reuni copii din întreaga ţară, pasionaţi de încondeiatul ouălor şi de tradiţiile populare româneşti. Tot de la ora 11,00, se vor desfăşura Concursul de încondeiere a ouălor dedicat elevilor de liceu şi şcoală profesională, „Dr. Anton Setnic”, ediţia a V-a, şi Concursul de încondeiere a ouălor dedicat studenților, „Înv. Novac Norbert”, ediţia a IV-a, ambele fiind găzduite de Casa de Cultură „Florin Gheucă”.
Cei care se vor afla sâmbătă în Ciocăneşti vor putea vizita, cumpăra şi admira rodul muncii încondeietorilor de ouă în cadrul Târgului de ouă încondeiate, care se va deschide la ora 12,15, fiind urmat de deschiderea Târgului meșterilor populari la ora 12,30. De la ora 14,00, este programat un spectacol al corului „Ecou Dornean”, urmat de recitalul solistei Ana Maria Chiloti. După vernisajul expoziţiei „Dumnezeu, om, natură”, la ora 15,00 se va da startul expoziţiei-concurs „Coşul Pascal”, la ora 15,15 este programat un recital de muzică populară susţinut de cunoscuta solistă Viorica Macovei.
Festivităţile de premiere ale concursurilor de încondeiere a ouălor vor avea loc la ora 16,00, fiind urmate de un recital Alexandru Pugna. De la ora 17,30 se va desfăşura partea a doua a Seminarului naţional „Patrimoniul vernacular – Sursă de creştere a potenţialului turistic” .
Duminică, 10 aprilie 2022, după săvârşirea Sfintei Liturghii, se va vizita Târgul de ouă încondeiate şi Târgul meşterilor populari de pe Platoul „Ştefan cel Mare”. De la ora 14,00, va avea loc un program de cântece patriotice şi religioase susţinut de David şi Miruna Ţăran, Iustina Cenuşă, Cristian Pomohaci, Pamfil Roată.
La Ciocăneşti tradiţia este la ea acasă
Oul este văzut ca un simbol primordial, fiind considerat potrivit tradiției sămânţa vieţii, este vopsit şi încondeiat în zilele de joi şi sâmbătă din Săptămâna Mare, îndeletnicirea înroșirii ouălor fiind rezervată aproape în exclusivitate femeilor. Însă, pentru manifestările din perioada postului mare, încondeietoarele muncesc toată iarna pentru a realiza cele mai frumoase „bijuterii” pe care să le arate publicului în expoziţii sau să le vândă, oul încondeiat fiind şi o sursă de câştig. La Ciocăneşti vor putea fi admirate şi cumpărate ouă de găină, prepeliţă, vrabie, porumbel, bibilică, gâscă, raţă, struţ, având culoare predominantă roşu, grena, verde intens, albastru sau negru, vor fi ouă încondeiate, pictate, gravate, cu ceară în relief sau având reproduceri de icoane pe coajă, ouă acoperite cu mărgele sau cu hârtie cretată în tehnica quilling.
Târgul artizanilor reunește meşteri populari din nordul ţării care îşi vor prezenta spre vânzare creaţiile, aducând la Ciocăneşti specificul zonelor din care provin. Scopul acestui târg l-a constituit încercarea de revitalizare a meşteşugurilor populare tradiţionale, de a aduce în faţa publicului vizitator din mediul urban a acelor obiecte care prin valoare, varietate şi frumuseţe scot în evidenţă “eterna creaţie a satului românesc”.