Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Cristi Crețu a fost arestat marți după-amiază de un magistrat de drepturi și libertăți de la Tribunalul Cluj. Acuzațiile care i se aduc și pentru care a fost emis mandatul de arestare valabil pentru 30 de zile sunt de luare de mită și trafic de influență. Măsura de marți nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Cluj.
Avocatul Mihai Ştefănoaia a declarat aseară că a depus deja contestație împotriva soluţiei Tribunalului Cluj. „În opinia mea, probele prezentate de procurorii DNA nu îl incriminează cu nimic pe clientul meu şi consider că acesta trebuie eliberat de îndată”, a arătat avocatul Mihai Ştefănoaia.
Cristi Crețu a fost dus la audieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, în cursul zilei de luni, iar spre miezul nopții pe numele său a fost emisă o ordonanță de reținere pentru o perioadă de 24 de ore. Prin vocea lui Mihai Ștefănoaia, avocatul care îl reprezintă, Cristi Crețu a transmis că este nevinovat și că nu a solicitat bani de la omul de afaceri Ioan Vasile Rîpan. De altfel, acesta din urmă a fost audiat în cursul zilei de luni la sediul DNA Suceava, iar la ieșire a anunțat că își va expune un punct de vedere vizavi de acest caz când se va finaliza ancheta. Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava a fost reținut în urma unui flagrant care a avut loc în cursul zilei de luni, chiar la sediul instituției în care își desfășoară activitatea. În biroul său a fost găsit un plic în care erau 40.000 de euro, bani care au fost remiși de administratorul firmei Autotehnorom, Ioan Vasile Rîpan. Potrivit unui comunicat al DNA, acuzațiile aduse lui Cristi Crețu sunt următoarele: „La începutul lunii decembrie 2020, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituție cu firma administratorului să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la timp.
Ulterior, în perioada 16-29 martie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Județean Suceava.
În acest context, la data de 4 aprilie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel ar fi primit de la omul de afaceri, cu titlu de mită, suma de 40.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante în interiorul clădirii CJ Suceava”.