Imagini deloc plăcute pot fi văzute la cel mai important monument istoric din municipiul Suceava. Bucăți din piatra zidului vechi al Cetății de Scaun a Sucevei se desprind în mai multe zone, atât la intrarea în obiectiv, cât și în partea de zidărie dinspre pădure. Cel mai problematic este că e vorba de partea de zid de jos, adică ”zidul lui Ștefan cel Mare”, părți din vechea cetate medievală.
Aceste căderi de piatră din zidul vechi sunt o problemă care a tot apărut de aproximativ 15 ani, dar care s-a acutizat.
Contactat de Monitorul de Suceava, Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, s-a arătat pe deplin conștient de faptul că problema este una serioasă.
Lucrările de chituire ale zidurilor originale nu au putut fi prinse în proiectul mare de reabilitare a Cetății de Scaun a Sucevei, fiind introduse târziu în proiect și apoi respinse.
”Este nevoie de chituirea zidului <Ștefan cel Mare>, noi am mai făcut reclădirii punctuale în anii trecuți, dar asta nu este o soluție. Aceste lucrări sunt incluse în a doua etapă de restaurare. Ne aflăm la faza de execuție a proiectului tehnic a acestei a doua etape. Se speră că în a doua parte a acestui an s-ar putea face licitație pentru lucrare”, a declarat Emil Ursu.
În cel mai optimist scenariu s-ar putea interveni în cadrul acestui proiect la finele acestui an – începutul anului viitor. Oricum, la un astfel de proiect sunt mulți factori care pot prelungi cu mult execuția lucrărilor.
Emis Ursu și-a cerut scuze pentru aceste imagini neplăcute, însă speră că aceste căderi din zidul vechi vor sensibiliza autoritățile în a găsi o soluție pentru a se interveni cât mai grabnic posibil pentru rezolvarea acestor probleme. Fiind vorba de un monument istoric de asemenea importanță, este clar că nu se poate interveni decât cu avize și cu specialiști.
Muzeul a trimis mai multe adrese către Consiliul Județean Suceava cu privire la această problemă.
Pe partea dinspre pădure, cetatea este afectată și de problema infiltrațiilor, rămasă nerezolvată și după lucrările de restaurare încheiate în 2015.
Directorul Muzeului Național al Bucovinei a dat asigurări că aceste degradări la zidul vechi, aflat sub încărcătura nouă, nu au legătură cu ce s-a mai construit recent în cadrul lucrărilor de restaurare.
Restaurarea Cetății de Scaun a Sucevei s-a făcut printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei au reprezentat contribuția Uniunii Europene. Pe lângă consolidarea versantului nordic, au fost refăcute şi părţi din cetate. Cetatea este de departe cel mai vizitat obiectiv turistic al Sucevei, o adevărată carte de vizită pentru municipiu.
Problemele semnalate sunt fără îndoială îndreptabile, însă aceste prăbușiri din zidul autentic nu trebuie în nici un caz ignorate.