Ucrainenii care au căutat adăpost din calea războiului la prieteni, cunoștințe, la hoteluri și pensiuni din Suceava au folosit această ocazie pentru a cunoaște orașul. Interesul multora dintre ei s-a îndreptat spre Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean și Muzeul de Istorie din Suceava.
Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, luni, că din data de 26 februarie până în 3 aprilie inclusiv, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost vizitată de 2.340 de ucraineni, Muzeul Satului - de 269 de ucraineni, iar la Muzeul de Istorie au fost 82 de ucraineni. Evidența a fost lesne de ținut deoarece vizitarea este gratuită pentru refugiații de război, pe baza documentelor care le atestă statutul. Trei femei din Ucraina au acceptat să fie fotografiate când au mers să viziteze Cetatea și ca fotografia să fie postată pe pagina oficială de Facebook a acestui obiectiv istoric.
„Plecate din calea războiului, până la vremea deciziilor către ce și cum se îndreaptă, Cetatea noastră dragă le-a oferit câteva clipe de limpezire a gândurilor. Primite cu drag și căldură de colegii noștri, ne bucurăm că măcar pentru câteva secunde a apărut pe chipuri un zâmbet firav. Le-am ascultat poveștile, de prin Kiev, Odessa ori Ivano Frankivsk, ne-am îmbărbătat reciproc și ne-am rugat, fiecare în gând, pentru pace. Dacă noi suntem leac pentru sufletul lor, fie și preț de câteva minute, aici ne găsesc! Binele se face în liniște, acolo unde tu nu aștepți nimic altceva în schimb. Muzeele ne fac bine! Cu permisiunea lor, o imagine martor pentru vremuri bune!”, scrie pe pagina Cetății de Scaun.
Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 30.719 vizitatori, mult mai mult față de perioada similară a anului 2019, de dinainte de pandemie, când au fost 21.570 de oaspeți. Cele mai vizitate obiective rămân Cetatea de Scaun - 13.692 de vizitatori în ianuarie-martie 2022, 12.670 de vizitatori în aceeași perioadă din 2019; Muzeul de Istorie – 6.862 de vizitatori în 2022, la aproape jumătate față de 2019, când au fost 11.254 de vizitatori, și asta din cauză că muzeul și-a redus drastic activitatea de când în clădire s-a mutat și Prefectura; Muzeul Satului Bucovinean – 4.723 de vizitatori în 2022, mult mai mulți ca în 2019, când au fost 2.844 de vizitatori, și Muzeul de Științe ale Naturii, cu 3.863 de vizitatori în 2022 și 1.041 vizitatori în 2019.
Dintre cei 30.719 vizitatori, 27.429 au fost plătitori de bilete. Ceilalți au avut gratuitate de Ziua Culturii Naționale, ca beneficiari ai unor programe Erasmus sau ai programelor de educație muzeală, ca refugiați de război și alte categorii prevăzute de lege.