Conflictul militar din Ucraina și blocarea traficului prin porturile din țara vecină au dus la o mutare masivă a traficului de mărfuri, inclusiv alimentare, spre România. Traseul cel mai facil este prin județul nostru, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pentru auto, respectiv pe la Vicșani-Dornești, pe calea ferată. Mai departe, transporturile se duc spre Constanța, pentru a pleca pe Marea Neagră.
Traficul a crescut constant în ultimele 7-10 zile, practic s-a triplat.
Conform unor surse bine informate, numai în ziua de 29 martie, pe cale rutieră au intrat, pe la Siret, 53 de autovehicule cu mărfuri alimentare de origine animală și non-animală, înregistrându-se o triplare față de perioadele anterioare.
Este vorba de transporturi de grâu, porumb, floarea-soarelui, ulei, dar și de carne de pasăre, ca să dăm ca exemplu cele mai multe transporturi.
Pe calea ferată, pe la Dornești, intră dinspre Ucraina cantități foarte mari de cereale, care merg mai departe și ajung pe Marea Neagră și apoi spre destinații, pe cale maritimă. Având în vedere datele de pe piață, această creștere a traficului va continua o perioadă destul de lungă. Cum marile porturi ucrainene sunt blocate, trebuie găsite soluții pentru ca mărfurile alimentare să plece totuși la export.
Este nevoie de personal sanitar-veterinar suplimentar pentru verificarea mărfurilor alimentare
Cum este vorba de mărfuri alimentare, un rol important îl are și personalul sanitar-veterinar, care se ocupă de control, trasabilitate, certificare și celelalte proceduri obligatorii. Practic, documentația întocmită de personalul sanitar-veterinar este obligatorie pentru ca transportul să plece mai departe. În plus, este evident că fiind vorba de mărfuri alimentare, un control privind conformitatea este esențial.
Triplarea traficului pune la grea încercare personalul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a explicat: ”Este o situație complicată, la care trebuie să ne pliem. Noi aveam personal pentru un tranzit normal, iar acum suntem depășiți de situație. Am discutat deja acest aspect cu conducerea Autorității Naționale Sanitar Veterinare, căutăm soluții, cu personal detașat din alte județe în primă fază. Probabil că va trebui însă să facem și angajări, este o situație care va dura cu siguranță, avem nevoie de un punct suplimentar de lucru și la Dornești”.
Doctorul a subliniat că această explozie a traficului este benefică din toate punctele de vedere, având în vedere că orice tranzit este plătit. În plus, este obligatoriu ca aceste transporturi de produse alimentare din Ucraina să continue pentru că așa se asigură necesarul de hrană pentru o parte a populației din Europa și nu numai.
”Trebuie să gestionăm această triplare a traficului, este obligatoriu să reușim pentru a nu bloca acest flux alimentar esențial, practic trebuie să muncim și noi, și celelalte instituții pentru a ajuta lumea să aibă de mâncare”, a mai punctat Sorin Mihai Voloșeniuc.