Șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, consideră că pentru reducerea numărului de accidente este necesară implicarea, alături de poliție, a Bisericii, primăriilor, școlilor și a reprezentanților societății civile. Declarația a fost făcută în ședința de miercuri a Consiliului Județean în care s-a analizat raportul pe anul trecut al Autorității Teritoriale de Ordine Publică, în care s-a arătat faptul că în 2021, pe drumurile din județ au fost înregistrate 182 de accidente rutiere grave, în urma cărora au fost 90 de persoane decedate, cu 11 mai multe decât în 2020.
În aceste condiții, Gheorghe Flutur a spus că îi roagă pe cei din ATOP, în condițiile în care județul este „campion la accidente rutiere”, să intre în amănunt și să analizeze exact care sunt categoriile de cauze pentru producerea acestora. „Am urât formalismul ăsta. Ne întâlnim, facem o raportare și urmează să și aplaudăm. Dar suntem pe podium. Suntem pe primul loc în țară la accidente, iar România este numărul unu în Europa. Asta trebuie să ne facă extrem de neliniștiți. Cum coborâm de pe podiumul ăsta? Acesta trebuie să fie azimutul. Și aici vreau mai multe programe concrete”, a spus Flutur.
El a precizat că își dorește ca în demersurile pentru reducerea numărului de accidente, pe lângă poliție, să fie implicați toți factorii care pot contribui la acest lucru. „De la preoți, dacă vreți, până la învățătorul de la școală și deținătorii de parcuri auto. Suntem județ turistic. Iar poliția trebuie să discute lucrurile acestea și cu primăriile. Adică să ne implicăm și să venim cu soluții pentru a coborî de pe podium. Administrații publice, școli, societatea civilă, toți. Nimic nu e prea mult pentru a diminua numărul de accidente, pentru că ceva nu este în regulă. Și să venim cu un set de propuneri concrete. Dar vreau să ne dea cei de la Poliția circulației care sunt cauzele concrete”, a mai declarat președintele CJ Suceava.
El a precizat că poliția trebuie să ofere o situație exactă cu privire la cauzele accidentelor, dacă acestea sunt provocate din lipsa semnalizărilor, a semafoarelor, de căruțele care circulă pe drumurile naționale, de șoferii minori, băuți sau teribiliști, sau din alte motive și situații. Flutur a spus că și primarii trebuie să se implice foarte mult în astfel de acțiuni de prevenire, inclusiv prin organizarea unor întâlniri cu căruțașii, motocicliștii sau „cu teribiliștii” pentru a îi îndruma cum să circula în localități. „Trebuie să venim cu soluții, să umblăm la cauză, să vedem de unde ni se trage treaba asta. Că e județ turistic, că e județ cu întindere mare, nu știu. Nu vreau să păcătuiesc, dar poate că unii nu se mai tem de nimeni sau de nimic. Poate că unii au luat carnetul cum l-au luat. Și atunci dacă tot suntem pe primul loc, pe podium, de fiecare dată înseamnă că nu ne-am dus la cauze până la capăt”, a spus Gheorghe Flutur.
El a mai adăugat că nu este suficient să se anunțe mii de controale și numărul permiselor ridicate și în continuare județul Suceava să fie pe primul loc la numărul de accidente rutiere și decese provocate în urma acestora.